Coimbra (mesto)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Coimbra

Coimbra je mesto v Portugalsku. Leží v centrálnej časti Portugalska, v regióne Beira na rieke Mondego, 120 km južne od Porta a 195 km severne od Lisabonu. Mesto má cca 101 000 obyvateľov, ale v celej metropolitnej oblasti žije asi 435 000 obyvateľov. Sídli tu najstaršia univerzita portugalsky hovoriaceho sveta, založená v roku 1290.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Na pahorku Alçacova založili Rimania mesto Aeminium, ktorého význam postupne rástol tak, že časom pohltilo i neďalekú Conimbrigu. V tejto dobe bolo mesto dôležitým bodom medzi Lisabonom a Bragou. V roku 711 sa mesta zmocnili Mauri, čím sa stalo spojkou medzi kresťanským severom a moslimským juhom. V roku 878 bolo mesto dobyté späť, ale len na sto rokov, potom sa ho znovu zmocnili Mauri. Nakoniec v roku 1064 oslobodil Coimbru kastílsky kráľ Ferdinand Veľký. V roku 1139 sa prvý portugalský kráľ Alfonz I. rozhodol z Coimbry urobiť hlavné mesto Portugalska. Túto poctu mesto užívalo do roku 1256. Narodilo sa tu šesť portugalských kráľov.

Dolné mesto[upraviť | upraviť zdroj]

Centrom dolného mesta je námestie Praça do Comércio. V jednom rohu stojí kostol Săo Tiago. Jeho strohá fasáda napodobňuje pôvodnú stavbu z 12. storočia, ale v interiéri je bohato zdobený oltár z pozláteného dreva. Ulica Rua Visconde vedie na ďalšie námestie, Praça 8 de Maio, a k historickému kostolu Santa Cruz. Za námestím je Rua de Sofia („ulica Múdrosti“), pomenovaná podľa niekdajších teologických fakúlt. Dochovali sa tu len susedné kláštorné kostoly – Igreja do Carmo (1597) s retáblom zo 16. storočia a Igreja da Graça, ktorý v roku 1543 založil Ján III..

Horné mesto[upraviť | upraviť zdroj]

Prestavaný a zrenovovaný Arco de Almedina z 12. storočia neďaleko ulice Rua Ferreira Borges je vstupnou bránou do starého mesta. Schody hore vedú okolo veže Torre de Anto, ktorej renesančné okná a medailóny pochádzajú z dielne sochára Jeana de Rouen. Vo veži je dnes galéria umeleckých remesiel. Dve coimbreské katedrály, Sé Velha a Sé Nova, stoja v tieni univerzity. Za nimi sa rozprestiera hlavné námestie hornej časti mesta, Praça da República.

Na druhom brehu[upraviť | upraviť zdroj]

Na druhom brehu Mondega, odkiaľ je krásný výhľad na starú Coimbru, sú dva kláštory, Santa Clara-a-Velha a Santa Clara-a-Nova.

Festivaly[upraviť | upraviť zdroj]

V máji, na konci akademického roka, sa koná študentská ceremónia Quiema das Fitas, čo je obrad, pri ktorom študenti pália svoje fakultné stužky. Podľa tradície má každá fakulta svoju farbu stužky - právo červenou, medicína žltú a literatúra tmavomodrú.

Osobnosti mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Coimbra na českej Wikipédii.

Súradnice: 40°12′26″S 8°25′09″Z / 40,207244°S 8,419261°Z / 40.207244; -8.419261