Collège de France

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Okrasný štít Collège de France
Nádvorie Collège de France

Collège de France je výskumný ústav v Paríži v 5. obvode na Rue Saint-Jacques a Rue des Écoles v budove vedľa Sorbonny.

Patrí medzi prestížne verejnoprávne výskumno-vzdelávacie inštitúcie nazývané Grands établissements (slov. približne Významné ustanovizne). Vznikla v roku 1530 ako alternatíva k Sorbonne. Collège de France usporiadava aj prednášky, ktoré sú bezplatne prístupné verejnosti.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Collège de France je zvláštna inštitúcia: jej oficiálnym poslaním je „učiť vedomosti, ktoré práve vznikajú“ (Enseigner le savoir en train de se faire), moderne povedané spájať bádanie a výuku. Má 54 profesorských miest, rozdelených do piatich oblastí:

Collège de France usporiadava pravidelné prednášky, prístupné verejnosti, nemá však žiadnych zapísaných študentov, žiadne študijné odbory a neudeľuje žiadne tituly. Väčšina, ale nie všetci profesori sú Francúzi, dve miesta sa obsadzujú hosťujúcimi profesormi. Keď sa nejaké miesto uvolní, rozhodujú profesori o tom, kto na ne má byť povolaný. Profesúra na Collège de France je vo Francúzsku bez diskusie vrcholom vedeckej kariéry.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 1530 založil kráľ František I. podľa rady svojho knihovníka, humanistu Guillaumea Budého, „Kráľovské kolégium“ alebo tiež „Kolégium troch jazykov“, pretože sa tu spočiatku vyučovala gréčtina, hebrejčina a latinčina. Profesori boli hmotne zaistení, neskôr sa k oborom pridalo právo, matematika a medicína. Po revolúcii v 1789 sa kolégium premenovalo na „Národné kolégium“ a od roku 1870 na Collège de France. Jej heslom od založenia je „Učí všetko“ (Docet omnia).

Slávni profesori[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi profesormi na Collège de France boli a sú taktiež nasledujúci:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°50′57″S 2°20′44″V / 48,849167°S 2,345556°V / 48.849167; 2.345556

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku College de France na českej Wikipédii.
  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.