Constantin Brâncuși

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Constantin Brâncuşi
Na fotografii Edwarda Steichena v roku 1922
Na fotografii Edwarda Steichena v roku 1922
Narodenie19. február 1876
Hobiţa, Rumunsko
Úmrtie16. marec 1957 (81 rokov)
Paríž
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuşi (* 19. február 1876, Hobiţa, Rumunsko – † 16. marec 1957, Paríž) bol pôvodom rumunský moderný sochár tvoriaci vo Francúzsku a radený k abstraktnému expresionizmu.

Umenie[upraviť | upraviť zdroj]

Steichenova fotografia Brâncuşiho ateliéru

Pre Brâncuşiho dielo bolo typické zjednodušenie formy a radikálna vízia. Medzi jeho najznámejšie diela patrí séria 28 verzií Vtáka v priestore. So zjednodušením tiež súvisí aféra, kedy umelec žaloval amerických colných úradníkov, ktorí uvalili na jeho dielo vysoké clo, ktoré bolo určené pre priemyslové materiály a odmietli uznať tomuto predmetu status umeleckého diela bez cla.

Spoločenský život[upraviť | upraviť zdroj]

V Paríži žil bohatý spoločenský a bohémsky život. Stýkal sa s umeleckou smotánkou svojej doby ako bol Ezra Pound, Guillaume Apollinaire, Pablo Picasso, Marcel Duchamp, Amedeo Modigliani, Henri Rousseau alebo Fernand Léger. Tiež sa stýkal s radom Rumunov bývajúcich v Paríži. Napríklad s Eugènom Ionescom. Ako hostiteľ bol obľúbený, hral na husle a spieval rumunské piesne. Mal rád cigarety, víno a dámsku spoločnosť.

Brancusi zomrel 16. marca roku 1957 s viac ako 215 sochami a 1200 fotografiami na svedomí. Bol pochovaný na parížskom cintoríne Cimetière du Montparnasse.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Constantin Brâncuşi na českej Wikipédii.