Contemporary hit radio

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Contemporary hit radio (CHR, tiež Top 40) je rozhlasový formát, ktorý sa sústreďuje na prezentáciu súčasnej populárnej hudby rôznych žánrov. Tento názov bol prvýkrát použitý v magazíne Radio & Records v 80. rokoch a nadväzuje na koncept Top 40, ktorého dejiny siahajú do 50. rokov 20. storočia. V tomto čase sa rádiá začali formátovať a každý z formátov obsahoval iba vybrané hudobné žánre. Ako CHR sa vtedy začali označovať stanice, ktoré hrali nové hity bez ohľadu na žáner.

CHR rádiá majú úzky playlist a veľmi vysoké rotácie vo väčsine prípadov 80 - 150 skladieb, ktoré sa vysielajú 4-6krát denne.[1]

Na Slovensku v tomto formáte vysielajú rádiá Europa 2 a Dobré rádio.

Varianty[upraviť | upraviť zdroj]

CHR/Pop (tiež Mainstream CHR) je najznámejším variantom formátu – pokiaľ sa použije označenie CHR bez spresnenia, väčšinou ide o CHR/Pop. Hudobnou náplňou sú skladby žánrov pop, urban, rock a alternative.

CHR/Dance sa sústreďuje na tanečnú hudbu a dance remixy populárnych skladieb.

CHR/Urban (tiež CHR/rhytmic) sa sústreďuje na žánroch hip-hop a R&B. Na rozdiel od urban contemporary sa však nevyhýba ani skladbám pop-music.

Adult CHR je skĺbením formátov CHR/Pop a Hot AC. Na rozdiel od Hot AC je vo vysielaní viac skladieb dance či rhytmic, vyhýbajú sa však agresívnym subžánrom hip-hopu.

CHR/Rock je podobný variantu CHR/Pop, avšak v repertoári je viac skladieb zo žánrov modern rock a modern AC.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku CHR na poľskej Wikipédii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Malý lexikon rozhlasových formátů [online]. radiotv.cz, 2002-03-24, [cit. 2012-05-14]. Dostupné online.