Cricklewood

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Clayton Crown Hotel

Cricklewood je oblasť Londýna, ktorá presahuje hranice troch londýnskych štvrtí: Barnet na východe, Brent na západe a Camden na juhovýchode. Krčma Crown, v súčasnosti Clayton Crown Hotel, je miestnou pamiatkou a leží 8 km severozápadne od Charing Cross.

Cricklewood bola malá vidiecka osada okolo Edgware Road, rímskej cesty, ktorá sa neskôr volala Watling Street a ktorá tvorí hranicu medzi tromi štvrťami, ktoré zdieľajú Cricklewood. Oblasť sa urbanizovala po príchode povrchových a podzemných železníc do neďalekej Willesden Green v 70. rokoch 19. storočia. Obchody na Cricklewood Broadway, známa v týchto končinách ako Edgware Road, kontrastujú s tichšími okolitými ulicami prevažne z obdobia neskorého viktoriánskeho, edwardiánského a 30. rokov 20. storočia. Oblasť má silné väzby s Írskom v dôsledku početnej írskej populácie. 36-hektárový Gladstone Park leží na severnom okraji oblasti.

Cricklewood má dve chránené oblasti, Mapesbury Estate a Cricklewood Railway Terraces, a v roku 2012 oblasť získala 1,65 milióna libier od kancelárie starostu Londýna na svoje zlepšenie.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cricklewood na anglickej Wikipédii.