Cvi Zamir

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cvi Zamir
generálmajor Izraelských obranných síl a riaditeľ Mosadu
Cvi Zamir
Rod. menoCvika Zarzevski
Narodenie3. marec 1925
Lodž, Poľsko
Úmrtie2. január 2024 (98 rokov)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Cvi Zamir

Cvi Zamir (hebr. צבי זמיר, vlastným menom Cvika Zarzevski, * 3. marec 1925, Lodž, Poľsko – † 2. január 2024)[1][2] bol generálmajor Izraelských obranných síl a riaditeľ Mosadu v rokoch 19681974.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Poľsku. Do britskej mandátnej Palestíny sa jeho rodina presťahovala, keď mal Zamir sedem mesiacov. Ako osemnásťročný sa stal vojakom. Najprv bol členom Palmachu, ktorý bol súčasťou Hagany. V Palmachu okrem neho slúžili aj budúci izraelskí vodcovia ako Moše Dajan či Jicchak Rabin. V priebehu vojny za nezávislosť v roku 1948 Zamir bojoval v novo utvorených Izraelských obranných silách. V armáde zostal aj po vojne a postupoval stále vyššie vo funkciách. V rokoch 1966 – 68 zastával funkciu vojenského atašé v Londýne.

Počas jeho funkčného obdobia na pozícii riaditeľa Mosadu spolupracoval na operácii Boží hnev (izraelská odpoveď na mníchovský masaker). Keď vtedajšia vláda SRN odmietla izraelskú ponuku na pomoc pri vyjednávaní s palestínskymi únoscami z Čierneho septembra, osobne sledoval celú udalosť až do zabitia všetkých izraelských rukojemníkov po neúspešnej záchrannej operácii. V neskorších interview (v roku 1992 a 1999) Zamir kritizoval nemecké bezpečnostné zložky pre ich zlú koordináciu, ktorá podľa neho bola hlavnou príčinou smrti všetkých rukojemníkov.

Zamir žil severne od Tel Avivu, v Zahale.

Vo filme[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2005 natočil Steven Spielberg o masakre v Mníchove film Mníchov. Postavu Cvi Zamira v ňom stvárnil Ami Weinberg.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Profile of Zvi Zamir
  2. DEBNÁR, Ján. Zomrel bývalý šéf Mosadu Cvi Zamir. Aktuality.sk (Bratislava: Ringier Axel Springer Slovakia), 2024-01-02. Dostupné online [cit. 2024-01-02].

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cvi Zamir na českej Wikipédii.