Cyber City Oedo 808

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cyber City Oedo 808
Základné informácie
Anglický názovCyber City Oedo 808
Japonský názovサイバーシティ OEDO 808
ŽánerDetektívka/Záhady, Sci-fi, Cyberpunk, Action, Šónen
Manga: Cyber City
AutorAkinori Endo
Jazykjapončina
Počet zväzkov1
Rok1990
Anime: Cyber City
RéžiaYoshiaki Kawajiri
ŠtúdioJaponsko Madhouse
Austrália Manga Entertainment
Austrália Madman Entertainment
Kanada
United States U.S. Manga Corp
Spojené kráľovstvo Manga Entertainment
Rokjún 1990apríl 1991
Dĺžka jednej časti43 minút
Počet častí3

Cyber City Oedo 808 (jap. サイバーシティ OEDO 808 – Saibāšiti ōedo 808) je japonské Cyberpunk anime, ktoré v roku 1990 vydalo Madhouse štúdio so sídlom v Honchō, Nakano v Tokiu. Dej sa odohráva v ďalekej budúcnosti roku 2808 v megalopole Oedo (Tokio). Sériu režíroval Yoshiaki Kawajiri.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

V boji proti počítačovej trestnej činnosti Kyber polícia zakladá novú jednotku pre japonské mesto Oedo (Tokio) a obnovila feudálnu prax hōmen (放 免), teda zamestnávať zločincov s históriou hi-tech trestných činov a iných trestných činov.

Traja zločinci ako Sengoku, Gogles a Benten, ktorí si odpykávajú svojich 300-alebo-viac rokov, v orbitálnom väzení. Pokiaľ budú väzni ochotní pracovať pre Kyber políciu, môžu získať i večnú slobodu. V zúfalej snahe dostať sa z nudy a jednotvárnosti väzeňského života, nesmelo sa dohodli na riešení. Ich odpoveď na policajného šéfa Hasegawu, ktorý ich drží v šachu vďaka výbušnym golierom, ktoré ako symbol a ako stráž pred útekom nosia okolo krku. Hasegawa môže tieto obojky odpáliť z diaľky, ak sa im nepodarí dokončiť svoje misie v rámci prideleného časového obdobia.

K dispozícii sú tri epizódy, každá z nich slúži na vlastné osobné využitie. Nie všetky dabingy vo svete sú však rovnaké. Napríklad britské vydanie na rozdiel od japonského používa iný druh hudby a iné špeciálne efekty.

Epizóda č. 1 – „Virtuálna smrť“ (alebo inak "Spomienky z minulosti")[upraviť | upraviť zdroj]

Sengoku musí zachrániť 50 000 ľudí držaných ako rukojemníkov v kozmodrape, potom ako celá sieť v Oede spadla a záhadný haker sa snaží zničiť budovu rôznymi šialenými spôsobmi. Neskôr Sengoku spolu s Goglom a Bentenom zistí, že v hlavnej počítačovej miestnosti sa nachádza Dave Kurokawa, ktorý sa snaží zabrániť Amachimu, aby ho zabil. Po následnom rozhovore sa Sengoku dozvie, že Yoshikatsu Amachi, teda muž zodpovedný za pohromu nad Oedom je 15 rokov mŕtvy. Zabil ho Kurokawa potom, čo sa chcel stáť členom "Superelity" Oeda, ale miesto navrhovali Amachimu. Nakoniec sa Sengoku dostane do miestnosti 64, kde nájde Amachiho ovládaného počítačom a zabije ho. Zároveň s ním zahynie aj Kurokawa a tak Sengoku zachránil 50 000 rukojemníkov v kozmodrape.

Epizóda č. 2 – „Vírus“[upraviť | upraviť zdroj]

Gogles v tejto epizóde musí zničiť nového testovaného kyborga s krycím menom MOLCOS, ktorého armáda chce nasadiť na boj s kriminalitou v Oede a aby zachránil svoju ex-partnerku Sáru. Medzičasom Armáda sleduje ženu, ktorá ukradla prísne tajné materiály. Materiály obsahovali všetky informácie o MOLCOSOVi a vražde, ktorú spáchal. Po tom, čo MOLCOS zabije Goglesovú ex-partnerku Sáru sa Gogles rozhodne do boja ísť a má iba 8 hodín nato, aby MOLCOSA zničil. Počas bitky však MOLCOS spôsobí Goglesovi zranenia znižujúce pohybovú zdatnosť o 70%. Aj napriek tomu však Gogles neváha a nájde spôsob ako kyborga zničiť. Pomocou ozveny zničí kyborga a neskôr veliteľa armády, ktorý do toho všetkého zaplietol aj Sáru. Na posledné sekundy sa Gogles zachránil a tak Armáde prekazil ďalšie plány na používanie kyborgov na boj proti kriminalite.

Epizóda č. 3 – „Krvavé noviny“[upraviť | upraviť zdroj]

Vraždy troch vedcov, ktorí pracovali nelegálne zahajili vyšetrovanie, ktoré dostal na starosti Benten. Benten musí čo najskôr nájsť vinníka, skôr než v Oede vypukne panika. Po úspešnom vypatrávaní sa dostane do zdravotníckej kliniky, kde stretáva Shuza Saonjiho, starého majiteľa kliniky, ktorá je však obklopená veľkými záhadami. Číslo po vražde jedného z vedcov použíje Benten na rýchlejšie vypátranie. Zistí, že je to číslo hybernačnej kapsule. Keď sa dostane ku hybernačnej kapsule uvidí ju plnú ružových lupienkov. Bola to hybernačná kapsula Remi Masudovej, ktorá zomrela v roku 2514, ale stále žije ako upír. Taktiež zistí, že za všetkým stojí práve Shuzo Saonji. Po krutom boji ho napokon zabije Goglesovou zbraňou so sérom s veľkou dávkou na vraždu upírov. Remi Masudu dostane naspäť do hybernačnej kapsuly a pošle ju lietať do vesmíru vlastným snom.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Shunsuke Sengoku (千石 旬介 Sengoku Shunsuke センゴク Sengoku)
  • Rikiya Gabimaru (蛾眉丸 力也 Gabimaru Rikiya ゴーグル Gogles)
  • Merill Yanagawa (メリル・柳川 Meriru Yanagawa ベンテン Benten)
  • Juzo Hasegawa (長谷川 十蔵 Hasegawa Jūzō)
  • Kyoko Jonouchi (城之内 京子 Jōnouchi Kyōko, オキョウ Okyou)
  • Varsus (ヴァーサス Vāsesu)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]