Cygnus Orb-D1

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Cygnus Orb-D1
Údaje o misii
Názov misie: Cygnus Orb-D1
COSPAR ID:2013-051A
Kozmická loď:Standard Cygnus[1]
Nosná raketa:Antares 110
Kozmodróm (rampa):MARS (LP-0A)
Štart: 18. september 2013, 14:58:02,2 UTC
Pristátie: 23. október 2013, 18:16 UTC (zhorel v atmosfére)
Trvanie: 35 dní
Apogeum:426 km
Perigeum:419 km
Doba obehu:92,90 minút
Inklinácia:51,65°
Hmotnosť:700 kg (náklad)
Navigácia
Predchádzajúca misiaNasledujúca misia
Cygnus CRS Orb-1

Cygnus Orb-D1 alebo tiež Cygnus 1 a Orbital Sciences COTS Demo Flight bol prvý let nepilotovanej nákladnej kozmickej lode Cygnus vyvinutej spoločnosťou Orbital Sciences Corporation (OSC). Prvý exemplár kozmickej lode Cygnus bol pomenovaný podľa zomrelého trojnásobného astronauta Georga D. Lowa, ktorý pracoval pre spoločnosť OSC. Let sa uskutočnil v rámci kontraktu uzavretého medzi Orbital Sciences a NASA ako skúšobná misia Cygnusu programu Commercial Orbital Transportation Services (COTS). Po pilotovaných Sojuzoch a raketoplánoch Space Shuttle, a nepilotovaných lodiach Progress, ATV, HTV a Dragon, sa Cygnus stal siedmym typom kozmickej lode navštevujúcou Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

Kozmická loď[upraviť | upraviť zdroj]

Misia Orb-D1 bola prvým letom kozmickej lode Cygnus použitej v štandardnej konfigurácii s hermetizovaným nákladným modulom (Pressurized Cargo Module)[2].

Spoločnosť Orbital misiu lode Cygnus pomenovala G. David Low po bývalom astronautovi NASA a zamestnancovi Orbitalu, ktorý zomrel na rakovinu dňa 15. marca 2008. Počas mediálneho brífingu pred misiou CRS Orb-1 výkonný viceprezident Orbital Sciences, Frank Culbertson, poznamenal: „Boli sme veľmi hrdí na to, že kozmická loď Cygnus niesla meno G. David Low.“

Priebeh letu[upraviť | upraviť zdroj]

Štart[upraviť | upraviť zdroj]

Cygnus Orb-D1 vyštartoval pomocou nosnej rakety Antares 110 zo štartovacej rampy 0A na kozmodróme Mid-Atlantic Regional Spaceport (Stredoatlantický regionálny kozmodróm). Štart sa uskutočnil dňa 18. septembra 2013 o 14:58:02.2 svetového času (UTC), pričom loď Cygnus bola úspešne navedená nízku obežnú dráhu okolo Zeme. Išlo o druhý let nosnej rakety Antares a zároveň posledný let tejto rakety v dočasnej konfigurácii Antares 110[3].

Priblíženie a spojenie s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS)[upraviť | upraviť zdroj]

Priblíženie s ISS bolo pôvodne v pláne po štyroch dňoch letu, ale následne muselo byť odložené kvôli problémom s prenosom počítačových dát[4]. Vzniknutá chyba súvisela s malými odchýlkami obežných dráh ISS a lode Cygnus[5]. S ďalším oneskorením bolo nutné počítať kvôli príletu kozmickej lode Sojuz TMA-10M s troma novými členmi posádky ISS[6].

O týždeň neskôr, keď sa kozmická loď priblížila k stanici, vykonala mnoho navigačných, riadiacich a bezpečnostných testov. Po úspešnom splnení desiatich naplánovaných testovacích úloh loď domanévrovala na vzdialenosť 12 metrov od ISS a následne ju vysoko nad Indickým oceánom[7] dňa 29. septembra 2013 o 11:00 UTC taliansky astronaut Luca Parmitano zachytil pomocou robotického ramena Canadarm2[2]. Cygnus bol pripojený dolnému (nadir) spojovaciemu uzlu modulu Harmony o 12:44 UTC.

Náklad[upraviť | upraviť zdroj]

Cygnus priviezol na ISS 700 m kg nákladu, vrátane potravín a náhradných dielov[8]. Po vyložení nákladu bola loď naložená odpadom s hmotnosťou 1 290 kg[9].

Koniec misie[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 22. októbra 2013 o 10:04 UTC bol Cygnus pomocou robotického ramena Canadarm2 odpojený od dolného (nadir) spojovacieho uzlu modulu Harmony. Loď bola následne pomocou ramena uvedená do vzdialenejšej polohy od stanice, kde bola o 11:31 UTC odpojená. Potom nasledovala séria separačných manévrov od stanice a na druhý deň, 23. októbra o 17:41 UTC, bol zažihnutý hlavný motor lode, aby ju naviedol späť do atmosféry. Cygnus vstúpil do atmosféry nad južným Tichým oceánom o 18:16 UTC, kde zhorel[10].

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]