Džamál Abd an-Násir

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Džamál Abd an-Násir
Džamál Abd an-Násir
Narodenie15. január 1918
Alexandria, Egypt
Úmrtie28. september 1970 (52 rokov)
Káhira, Egypt
PodpisDžamál Abd an-Násir, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Džamál Abd an-Násir

Džamál Abd an-Násir (arab. جمال عبد الناصر – Džamál Abd an-Násir , v egypt. výslovnosti [gämääl äbd en-náser]; iné prepisy Džamál/Gamál Abdal Násir alebo Džamál/Gamál Abd-al-Násir ;* 15. január 1918, Alexandria, Egypt – † 28. september 1970, Káhira) bol egyptský vojak, politik, ideológ panarabského nacionalizmu a prezident od roku 1954 až do svojej smrti roku 1970.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval na Káhirskej vojenskej akadémii, kde sa po druhej svetovej vojne stal inštruktorom. V roku 1948 sa zúčastnil vojny proti Izraelu ako major.

Na akadémii začal formovať skupinu revolučne zmýšľajúcich vojakov, ktorá v roku 1949 prijala meno Hnutie slobodných dôstojníkov. Hnutie sa pri vojenskom prevrate 23. júla 1952 zaslúžilo o zosadenie kráľa Fárúka z trónu. V roku 1953 vyhlásili republiku na čele s Muhammadom Nagíbom ako prvým egyptským prezidentom. Nakoľko však išlo o muža, ktorý nemal žiadne potrebné a radikálne plány na rozvoj krajiny, v roku 1954 ho Násir zosadil.

Stal sa v Egypte veľmi populárnym, ako aj v celom arabskom svete o. i. aj pre svoju podporu liberálnych hnutí spod okupácií veľmocami. Po porážke v roku 1967 rezignoval, no napriek tomu mal veľkú podporu vo svojej krajine. Posledné tri roky pred smrťou začal radikálne reformovať egyptskú armádu. Po vážnych zdravotných komplikáciách v roku 1970 zomrel.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]