D.Gray-man

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
D.Gray-man
Základné informácie
Anglický názovD.Gray-Man
Japonský názovD.Gray-man
ŽánerAkcia/Dobrodružstvo
Démoni/Upíri
Fantasy/Mágia
Komédia
Šónen
Manga: D.Gray-man
AutorKacura Hošinová
Jazykjapončina
Počet zväzkov28+
Rok31. máj 2004
Anime: D.Gray-man
RéžiaOsamu Nabešima
ŠtúdioTMS Entertainment
Rok3. október 200630. september 2008
Dĺžka jednej časti23 minút
Počet častí103

D.Gray-man (jap.: ディー・グレイマン, Dí Gurejmen) je japonská manga séria od mangaky Kacura Hošinovej, podľa ktorej vznikol aj rovnomenný anime seriál. Manga má už 17 zväzkov a stále pravidelne vychádza v japonskom šónen týždenníku Shounen Jump od firmy Shueisha. Anime je už ukončené so 103 epizódami. V roku 2016 vyšlo pokračovanie s názvom D.Gray-man Hallow.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh D.Gray-mana sa odohráva na konci fiktívneho 19. storočia. Opisuje mladého chlapca menom Allen, ktorý sa stal exorcistom. Earl Milénium (jap.: Sennen Hakšaku), hlavná záporná postava bojuje so svojou armádov démonov zvaných Akuma za vyhladenie ľudstva na Zemi. Allen a ďalší exorcisti z organizácie Čierny Rád (angl. The Black Order) sa snažia zabrániť výrobe Akúm a ničia ich so svojimi anti-akuma zbraňami.

Svetové fakty[upraviť | upraviť zdroj]

Svet v D.Gray-man vyzerá presne tak, ako v našom svete na konci 19. storočia. Rozdiel je však v tom, že tu existujú Akumy, démoni nakazujúci ľudí a exorcisti, ľudia s neobyčajnými zbraňami, ktorí proti Akumám bojujú.

Innocence (jap.: Inosensu)[upraviť | upraviť zdroj]

V imaginárnom 19. storočí existujú dva protiklady: Božia hmota a Temná hmota, pričom Temná hmota posilňuje Noahov a Akumy a Božia hmota je podstatou anti-akuma zbraní. Božia hmota existovala ako jeden veľký kryštál- kocka, no rozdelila sa na 109 častí- Innocence a tie sa roztrúsili po celom svete. Každá Innocence je synchrónna len s jedným človekom na Zemi. Každú Innocence musia exorcisti nájsť a priniesť do ústredia Čierneho Rádu, pričom v hľadaní im pomáha fakt, že pokiaľ sa Innocence nenájde, tak v okolí spôsobuje zvláštne javy, ako napr: zastavenie času v prípade Mirandy Lotto. Keď exorcisti nájdu Innocence, zvyčajne ho prinesú do ústredia Čierneho Rádu, kde bude dočasne uschované v tele Hevlasky (kde je uložené, pokiaľ sa nenájde jeho hostiteľ), alebo v niektorých prípadoch spolu s Innocence nájdu aj človeka synchrónneho s dotyčnou časťou Božej hmoty. Toho potom obvykle presvedčia, aby sa stali exorcistmi a potom sa vrátia do Čierneho Rádu, aby s dotyčného Innocence vyrobili anti-akuma zbraň. Žiadne Innocence nemôže byť násilím spojené s telom iného človeka, než je jeho pravý hostiteľ. Existujú tri typy Innocence:

  • Parazitický typ (Parasitic-type Innocence)

Ľudia synchrónni s týmto typom sa sa už s Innocence vo svojom tele narodili, tieto Innocence presne reagujú na exorcistove myšlienky a pocity. Napr: Allen Walker, Suman Dark

  • Výstrojový typ (Equip-type Innocence)

Najčastejší typ Innocence, človek synchónny s týmto typom ho nájde a zosynchronizuje sa s ním. Potom je toto Innocence vložené do anti-akuma zbrane. Napr: Yuu Kanda, Miranda Lotto

  • Kryštalický typ (Crystal-type Innocence)

Tento typ Innocence bol objavený až neskôr samotnými vedcami Čierneho Rádu; Aby vznikol, musí byť Innocence vytiahnuté z anti-akuma zbrane a potom sa musí "dostať" do tela exorcistu, napr: Lenaleeno Innocence sa zmenilo na tekutinu a tak ho mohla vypiť. Potom sa vytvorí nový druh anti-akuma zbrane, pričom nie je priamo časťou ľudského tela exorcistu, ale reaguje na jeho myšlienky a pocity. Napr: Lenalee Lee

Akuma[upraviť | upraviť zdroj]

Keď nejaký človek zomrie, tak The Millenium Earl príde za človekom, ktorý najviac smútil za mŕtvou osobou a spýta sa jej, či nechce mŕtvu osobu vrátiť späť. Smútiaci človek v zúfalstve prikývne. Potom pred neho Earl predloží stojan s kostrou Akumy, smútiaci zavolá nebohého meno a kostra zrazu ožije. Avšak do kostry sa síce nasťahuje ľudská duša, no kostru bude ovládať Earl. Ten jej prikáže, aby zabila toho smútiaceho a potom si navliekla jeho telo; v Akumách je teda uväznená duša mŕtveho, pričom samotná Akuma vyzerá ako smútiaci. Keď exorcisti použijú svoju anti-akuma zbraň na jej porazenie, tak Akumu zničia a dušu oslobodia. Ak bude však Akuma zničená iným spôsobom napr: samodeštrukciou, čo Akumám môžu nariadiť Noahovia, tak duša bude navždy stratená.

  • Úroveň 1

Na začiatku sa exorcisti stretávali len s Akumami na úrovni jeden. Akuma na prvej úrovni môže vyzerať buď ako človek, ktorého zabila a navliekla si jeho telo, alebo ako veľká, asi 5 metrov vysoká a široká guľa. Má v sebe zabudované kanóny, z ktorých keď vystrelí raketu a tá sa dotkne niečoho živého, automaticky to nakazí akuma-vírusom. Po nakazeného tele sa začnú vykreslovať čierne pentagramy, až pokryjú celé telo a potom nakazeného telo sa rozsype na sivý prach. Akumy na prvej úrovni nemajú vlastné myslenie, všetko im rozkazuje Earl a riadi ich. Prakticky sa ich dá dosť ľahko poraziť, stačí ich raz zasiahnuť anti-akuma zbraňou.

  • Úroveň 2

Neskôr exorcisti spoznali aj Akumy na druhom stupni. Vedia už sami myslieť a nerozkazuje im všetko Earl. Tiež už nemajú len obyčajné kanóny, ale rôzne špeciálne zbrane. Každá Akuma má inú zbraň a vie inak bojovať. Vedia sa výborne uhýbať, takže je ťažké ich trafiť a teda aj poraziť. Tu už tiež ani nevyzerajú všetky rovnako, ale sú odlišné, najčastejšie vyzerajú podľa toho, akú zbraň používajú. Nie je ich tak veľa, ako Akúm na prvom stupni.

  • Úroveň 3

V neskorších dieloch sa objavujú aj Akumy tretieho stupňa – konkrétne v Japonsku, kde ich je mnoho. Ničia ostatných démonov, aby získali ich schopnosti, a tak sa stávajú nesmierne silnými.

  • Úroveň 4

Nakoniec sa ukáže aj štvrtá úroveň Akumy. Miluje zabíjanie už od svojho zrodenia. Je rýchla a silná, takmer neporaziteľná. Exorcisti musia byť naplno zosynchronizovaní so svojou Innocence, aby ju mohli poraziť. V anime sa však vyskytla iba jedna v posledných dieloch.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

V anime aj mange D.Gray-man sa objavovalo mnoho dôležitých postáv, prevažne sú to exorcisti.

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Allen Walker (jap.: アレン・ウォーカー, Aren Wóká)

Hlas: Sanae Kobajaši, Ayumu Murase

Tento 15-ročný chlapec je najmladším exorcistom zo všetkých. Pochádza z Veľkej Británie, kde ho vychovával jeho nevlastný otec, Mana. Jeho biologickí rodičia ho ako sedemročného odvrhli kvôli jeho ľavej ruke, ktorá už od narodenia mala tmavočervenú farbu. Presne sa nevie, kedy sa Allen narodil, ale Mana ho našiel 25. decembra. Keď Mana zomrel, Allen bol ešte len dieťa. Tú situáciu využil The Millenium Earl a preto mu ponúkol, že Manu oživí. Allen urobil všetko podľa Earla, ale keď sa Mana chystal Allena zabiť, Allenovo Innocence sa samo aktivovalo a Manu - akumu zabilo. No akuma sa stihla ešte dotknúť Allenovej tváre, kde mu prekliala ľavé oko (Allen tým získal schopnosť vidieť akumy) a jeho vlasy zmenili farbu z hnedej na bielu.

Potom si ho do opatery vzal jeden z piatich generálov exorcistov, Generál Cross (jap.: Kurosu). Cross bol pôžitkár, v takmer všetkých hostincoch robil dlhy a Allen ich musel odpracovávať. Bolo to pre neho vskutku náročné. Za odmenu ho Cross učil bojovať proti Akumám a používať jeho Innocence. Jedného dňa poslal do organizácie Čierny Rád list, v ktorom uvádzal, že Allen teraz bude bývať a učiť sa tam. Nemohol ho tam však zaviesť, pretože chcel, aby jeho poloha zostala utajená.

  • Yuu Kanda (jap.: 神田 ユウ)
  • Lenalee Lee (jap.: リナリー・リー, Rinarí Rí)
  • Lavi Bookman (jap.: ラビ, Rabi)