Daikatana

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Daikatana
Základné informácie
Autor/VývojárIon Storm, Kemco (konzolové verzie)
VydavateľEidos, Kemco (konzolové verzie)
NávrhJohn Romero
EngineId Tech 2
Posledná plná verzia1.2
Dátum vydania14. apríl 2000[1]
ŽánerFirst-person shooter
MódSingle player, multiplayer
PrístupnosťESRB: M (17+)
OFLC: MA15+
PlatformaWindows, Game Boy Color, Nintendo 64
Médium1 CD-ROM
Vstupklávesnica, myš

Pozri aj Videoherný portál

Daikatana je akčná počítačová hra pre PC vyvinutá firmou Ion Storm. Hra bola vydaná spoločnosťou Eidos pre Windows 14. apríla 2000.[1] Hra beží na engine Id Tech 2. Daikatana bola neskôr portovaná pre herný systém Nintendo 64. Bola tiež plánovaná verzia pre konzolu Playstation, ktorá bola v priebehu vývoja zrušená. Úplné odlišná hra nesúca rovnaký názov bola vyvinutá pre herný systém Game Boy Color.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Hra sa odohráva v roku 2455 vo svete zmietanom pandémiou spôsobenou mužom známim ako Kage Mishima. Kage Mishima sa s pomocou magického meča nazývaného daikatana, vrátil späť čase do minulosti aby zabránil zničeniu epidémie v počiatočnej fáze, čím mu bolo umožnené prevziať vládu nad svetom. Hráč sa v roli inštruktora bojových umení prezývaného Hiro Miyamoto spolu so svojimi spoločníkmi pokúša získať meč daikatana späť, putujúc pritom rozličními obdobiami a miestami v čase.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodny návrh designu hry bol v hrubých rysoch hotový v marci roku 1997, kedy sa očakávalo, že bude potrebných ešte ďalších 7 mesiacov do dokončenia hry. Jej vydanie sa tak očakávalo na Vianoce 1997. Hra bola vytvorená na Quake engine a bola po prvýkrát predstavená na hernom veltrhu E3 v júni roku 1997. V rovnaký čas spoločnosť id Software predstavila nový Quake II engine, ktorý pôvodný engine prevyšoval. John Romero, hlavný designer hry, sa teda rozhodol posunúť pôvodný termín vydania na marec roku 1998 a implementovať engine Quake 2.

Vývojársky tím Daikatany následne licencoval Quake II engine, avšak čas potrebný na konverziu hry prevyšoval pôvodné odhady. Vydanie hry bolo znovu posunuté. S oddialovaním dátumu vydania sa zhoršovala aj situácia vo vnútri firmy, čo vyústilo v novembri roku 1998 do odchodu 12 členov. V tíme zostal prakticky sám Romero. Vydanie ešte v roku 1998 bolo za týchto podmienok nemožné.

Demoverzia hry sa nakoniec objavila v marci roku 1999, ale bola značne chybová. Ďalšia demoverzia uvedená na veltrhu E3 bola tiež neúspešná. Medzitým spoločnosť Eidos získala v ION Storm majoritný podiel a očakávalo sa vydanie hry na Vianoce 1999. Tento dátum sa tiež nepodarilo dodržať a hra bola nakoniec vydaná až v apríli roku 2000.

Hra je považovaná za jeden z najväčších nezdarov v oblasti počítačových hier.

Verzia pre Nintendo 64[upraviť | upraviť zdroj]

Verzia hry pre hernú konzolu Nintendo 64 bola vydaná o 3 mesiace neskôr. Za účelom dosiahnutia vyššej rýchlosti vykreslovania bola do väčšiny herných lokácií pridaná hmla, ktorá markantne znižovala viditeľnosť. Množstvo grafických prvkov hry pôsobí veľmi rozmazane, pravdepodobne kvôli maskovaniu textúr s nízkym rozlíšením.

Hráčovi spoločníci, Superfly Johnson a Mikiko Ebihara, boli z herných lokácií kompletne odstránení, avšak boli nadalej zobrazovaní v sprievodných herných animáciách. Hráčovej postave nebolo umožnené počas hry použiť meč daikatana.

Gameplay[upraviť | upraviť zdroj]

Daikatana obsahuje celkovo 24 levelov rozdelených do štyroch kapitol. Každá epizóda predstavuje odlišnú lokáciu a časové obdobie: futuristické Japonsko, staroveké Grécko, Temné obdobie v Nórsku a San Francisco v blízkej budúcnosti. Pre každú epizódu disponuje hráčová postava odlišnou sadou získatelných zbraní ako aj inými druhmi nepriateľov, ktorých je možné v priebehu epizódy stretnúť. Hra je prevažne orientovaná na rýchle boje. Zároveň však bol kladený dôraz na riešenie drobných logických hádaniek.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b 'Daikatana na Game Rankings [online]. [Cit. 2008-06-12]. Dostupné online. Archivované 2008-05-14 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]