Dan Osman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dan Osman
americký extrémny športovec a horolezec
Narodenie11. február 1963
Úmrtie23. november 1998 (35 rokov)
Yosemitský národný park, Kalifornia, USA
Odkazy
Webstránkadanosman.co

Dan Osman (* 11. február 1963 – † 23. november 1998, Yosemitský národný park, Kalifornia, USA)[1] bol americký extrémny športovec známy ako sólo lezec (lezenie bez istenia) a kontrolovaný voľný pád alebo "rope jumping" (pád z niekoľkometrovej skaly s istením, jeho rekord bol 304,8 m / 1000 stôp). Bol schopný aj mesiac prežiť v skromných podmienkach na strome na malej postriežke. Stal sa hviezdou mnohých skalolezeckých videí, ktoré prilákali širšiu verejnosť k záujmu o sólo lezenie. Mal jednu dcéru.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Zomrel vo veku 35 rokov pri skoku zo skaly Leaning Tower v Yosemitaskom národnom parku. Zlyhanie vyšetrovala parková služba za asistencie Chrisa Harmstona, bezpečnostného manažéra firmy Black Diamond. Harmston usúdil, že zmena uhla lana pri skoku zapríčinila že sa lano prekrížilo a zamotalo, čo viedlo k pretrhnutiu lana roztavením. Miles Daisher, ktorý bol s Danom keď pripravovali skok, uviedol že laná použité pre posledný skok boli vystavené zlému počasiu - vrátane dažďa a snehu - pred viac ako mesiacom, ale tie isté laná boli použité pre niekoľko menších skokov predchádzajúci a ten istý deň.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. GHIGLIERI, Michael P.; FARABEE, Charles R. "Butch" Jr.. Off the Wall: Death in Yosemite. Flagstaff, Arizona, USA : Puma Press, 2007. ISBN 978-0-9700973-6-1. S. 349–54, 366.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dan Osman na anglickej Wikipédii.