David Copperfield (román)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
David Copperfield
David Copperfield or The Personal History, Adventures, Experience and Observation of David Copperfield the Younger of Blunderstone Rookery (which he never meant to publish on any account) [1]

Obal prvého vydania z roku 1849

Autor Charles Dickens
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania Anglicko
Nakladateľstvo originálneho vydania Bradbury & Evans
Dátum 1. vydania originálu 1850
Ilustrátor originálneho vydania Hablot Knight Browne
Literárny žáner román
Ďalšie odkazy
Commons David Copperfield

David Copperfield je román anglického spisovateľa Charlesa Dickensa v žánri Bildungsroman, ktorého rozprávačom je rovnomenný hrdina David Copperfield. Ten opisuje svoje dobrodružstvá na ceste od detstva k dospelosti. Prvýkrát vyšiel ako seriál v rokoch 1849 a 1850 a ako kniha v roku 1850.

David Copperfield je zároveň autobiografickým románom, "veľmi komplikovanou spleťou pravdy a výmyslov", pričom udalosti sledujú Dickensov vlastný život. Z kníh, ktoré napísal, bola jeho najobľúbenejšou,[2] nazývaná "triumfom Dickensovho umenia", predstavuje zlom v jeho tvorbe.

Na prvý pohľad je dielo vytvorené podľa vzoru "osobných príbehov" 18. storočia, ktoré boli veľmi populárne, ako napríklad "Joseph Andrews" alebo "Tom Jones" od Henryho Fieldinga, ale David Copperfield je starostlivejšie štruktúrované dielo. Začína sa, podobne ako iné Dickensove romány, bezútešným obrazom detstva vo viktoriánskom Anglicku, po ktorom nasleduje pomalý spoločenský vzostup mladého Copperfielda, ktorý s trápením zabezpečuje svoju tetu a zároveň pokračuje v štúdiu.

Dickens písal bez osnovy, na rozdiel od svojho predchádzajúceho románu "Dombey a syn". Niektoré aspekty príbehu mal v hlave od začiatku, ale o iných sa nerozhodol, kým sa nezačali vydávať seriály. Hlavnou témou románu je rast a zmena, ale Dickens zároveň satirizuje mnohé aspekty viktoriánskeho života. Patrí k nim osud prostitútok, postavenie žien v manželstve, triedna štruktúra, systém trestného súdnictva, kvalita škôl a zamestnávanie detí v továrňach.

Stručná charakteristika románu[upraviť | upraviť zdroj]

Román má autobiografické črty a je spoločenského charakteru. Aj keď sa dielo zaraďuje do realizmu, hlavná postava (aj iné) sa ešte stále vyznačujú romantickou črtou: duševným vývojom. Nie je to teda objektívne pozorovanie, o to lepší je ale výsledný Davidov obraz.

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

David Copperfield - rozprávač a hlavný hrdina románu. Davidov otec, David starší, zomiera šesť mesiacov pred jeho narodením a vychováva ho matka a pestúnka Peggotty, kým sa matka znovu nevydá. Davidov nevlastný otec, pán Murdstone, pošle Davida do internátnej školy. Počas školskej dochádzky sa David dozvedá, že jeho matka zomrela v deň jeho deviatych narodenín. Je poslaný pracovať do továrne, kým neutečie a nenájde svoju tetu. David Copperfield je v knihe charakterizovaný ako dôverčivý, cieľavedomý, ale ešte nezrelý. Ožení sa s Dorou Spenlowovou a neskôr s Agnes Wickfieldovou.

Clara Copperfieldová - Davidova láskavá a krásna matka, opísaná ako nevinne detská. Je vydatá za Davida Copperfielda staršieho až do jeho smrti a o šesť mesiacov neskôr porodí ústrednú postavu románu. Miluje a rozmaznáva mladého Davida s pomocou Peggotty. Po rokoch sa znovu vydá za pána Murdstona. Zomiera pár mesiacov po narodení druhého syna, ktorý zomiera približne o deň neskôr, keď je David na internátnej škole Salem House.

Clara Peggottyová - verná slúžka rodiny Copperfieldovcov a Davidova celoživotná spoločníčka - v Davidovej rodine ju volajú priezviskom Peggottyová, keďže jej krstné meno je Clara, rovnaké ako Davidova matka; po svadbe s pánom Barkisom sa o nej občas hovorí aj ako o Barkisovej. Po manželovej smrti pomáha Peggottyová dať do poriadku Davidove izby v Londýne a potom sa vracia do Yarmouthu, aby sa starala o domácnosť svojho synovca Hama Peggottyho. Po Hamovej smrti sa stará o domácnosť Davidovej pratety Betsey Trotwoodovej.

Betsey Trotwoodová - Davidova excentrická a temperamentná, ale dobrosrdečná prateta; stane sa jeho opatrovníčkou po tom, čo utečie zo skladu Murdstone a Grinby v londýnskom Blackfriars. Je prítomná v noc Davidovho narodenia, ale odíde, keď sa dozvie, že dieťa Clary Copperfieldovej je chlapec namiesto dievčaťa, a nevidia sa, kým David neutečie z Londýna do jej domu v Doveri. Je vykreslená ako láskavá k Davidovi a bráni tak jeho ako aj jeho zosnulú matku, keď si pán Murdstone príde vziať Davida do opatery; konfrontuje ho a vyčíta mu, že zneužíva Davida a jeho matku, potom sa mu vyhráža a vyženie ho z domu. Všeobecne sa verí, že je vdova, a zatajuje existenciu svojho nešťastného manžela, ktorý ju občas zderie z peňazí.

Edward Murdstone - hlavný antagonista prvej polovice románu, krutý nevlastný otec mladého Davida, ktorý ho bije za zaostávanie v štúdiu a citovo týra Claru. David reaguje uhryznutím pána Murdstona a za odplatu je poslaný do Salem House - súkromnej školy, ktorú vlastní priateľ pána Murdstona, pán Creakle. Po smrti matky pošle Davida pracovať do svojej továrne v Londýne. Po Davidovom úteku sa objaví v dome Betsey Trotwoodovej v Doveri. Zdá sa, že pán Murdstone prejavuje známky pokánia, keď ho Copperfieldova teta konfrontuje s jeho zaobchádzaním s Clarou a Davidom, ale keď David po rokoch pracuje v Doctors' Commons, stretáva Murdstona, ako si vypisuje sobášny list pre svoju ďalšiu mladú a dôverčivú manželku.

Daniel Peggotty - brat pani Peggottyovej, skromný, ale veľkorysý rybár z Yarmouthu, ktorý si vezme do opatery svojho synovca Hama a neter Emily po tom, čo každý z nich osirel. Davida privíta ako dieťa, keď je s Peggottyovou na prázdninách v Yarmouthe. Keď Emily vyrastie a utečie s Davidovým priateľom Steerfortom, cestuje po svete a hľadá ju. Nakoniec ju nájde ako prostitútku v Londýne a potom spolu emigrujú do Austrálie.

Ham Peggotty - dobromyseľný synovec pána Peggottyho, ktorý je vysoký a silný a stane sa zručným staviteľom lodí. Je snúbencom Emily, kým ho opustí kvôli Steerforthovi. Keď Emily odíde, o Hama sa stará jeho teta Clara Peggottyová. Keď prudká búrka na mori pri Yarmouthe strhne obchodnú loď z juhu, Ham sa pokúsi zachrániť posádku, ale divoké vlny ho utopia skôr, než sa ku komukoľvek dostane. Správu o jeho smrti, deň pred emigráciou Emily a pána Peggottyho, jeho rodina zatají, aby mohli bez váhania a výčitiek svedomia odísť.

James Steerforth - študent Creakleovej školy, ktorý sa spriatelí s mladým Davidom, aj keď sa zmocní jeho peňazí. Je povýšenecký voči iným spoločenským vrstvám, snob, ktorý bez váhania využíva svojich mladších priateľov a využíva vplyv svojej matky, pričom zachádza tak ďaleko, že dosiahne prepustenie pána Mella zo školy, pretože Mellova matka žije z almužne. Hoci z neho vyrastie šarmantný a pekný mladý muž, ukáže sa, že mu chýba charakter, keď zvedie a neskôr opustí Malú Em'ly. Nakoniec sa utopí v Yarmouthe v prudkej búrke na mori, keď ho vyplaví na breh po tom, čo sa obchodná loď rozpadne.

Wilkins Micawber - melodramatický, dobrosrdečný pán, ktorý vie hovoriť a má večný optimizmus. S Davidom sa spriatelí ako s mladým chlapcom v Londýne a vezme si ho za podnájomníka. Micawber má finančné ťažkosti a strávi nejaký čas vo väzení pre dlžníkov, potom sa jeho rodina nakrátko presťahuje do Plymouthu. Micawber sa opäť stretáva s Davidom, keď prechádza okolo Heepovho domu v Canterbury, kde si David dáva čaj. Micawber získava miesto v spoločnosti Wickfield and Heep. Heep si myslí, že Micawber je slabomyseľný, a preto ho urobí komplicom v niekoľkých svojich intrigách, ale Micawber sa obráti proti svojmu zamestnávateľovi a prispeje k jeho pádu. Micawber emigruje do Austrálie, kde sa mu darí ako farmárovi a stáva sa sudcom. Jeho postava je založená na Dickensovom otcovi Johnovi Dickensovi, ktorý čelil podobným finančným problémom, keď bol Dickens dieťa. Na rozdiel od románovej postavy nikdy neemigroval.

Pán Dick (Richard Babley) - mierne vyšinutý, dosť detinský, ale sympatický muž, ktorý žije s Betsey Trotwoodovou. Sú vzdialení príbuzní. Jeho šialenstvo spočíva v tom, že tvrdí, že má v hlave "problémy" kráľa Karola I. S obľubou vyrába obrovské draky a pokúša sa napísať "Memoriál" (teda petíciu - hoci nikdy nie je uvedené, na akú tému), ale nedokáže sa sústrediť a dokončiť ho. Napriek svojim obmedzeniam je Dick schopný vidieť problémy s určitou jasnosťou. Ukáže sa nielen ako láskavý a lojálny priateľ, ale preukáže aj citovú inteligenciu, najmä keď pomáha doktorovi a pani Strongovcom prekonať manželskú krízu.

Agnes Wickfieldová - zrelá a pôvabná dcéra pána Wickfielda a blízka priateľka Davida od čias, keď začal chodiť do školy k doktorovi Strongovi v Canterbury. Agnes dlhé roky prechováva neopätovanú lásku k Davidovi, ale nikdy mu to nepovie, pomáha mu a radí mu v jeho zamilovanosti a manželstve s Dorou. Po Davidovom návrate do Anglicka si uvedomí svoje city k nej a ona sa stane Davidovou druhou manželkou a matkou ich detí.

Uriah Heep - hlavný antagonista druhej polovice románu. Heep slúži najprv ako úradník od svojich 11 alebo 12 rokov; v 15 rokoch sa stretáva s Copperfieldom a o niekoľko rokov neskôr sa stáva partnerom pána Wickfielda. Prezentuje sa ako sebakritický a hovorí o tom, že je skromný, ale postupne odhaľuje svoju zlú a zvrátenú povahu. Nad Wickfieldom získava moc, ale odhalia ho Wilkins Micawber a Traddles, ktorí zhromaždili dôkazy, že Uriah sa dopustil viacerých podvodov. Falšovaním podpisu pána Wickfielda si privlastňuje osobný majetok rodiny Wickfieldovcov spolu s portfóliami, ktoré im zverili iní, vrátane finančných prostriedkov patriacich Betsey Trotwoodovej. Wickfield mu naletí, že tento čin spáchal sám, keď bol opitý, a potom ho vydiera. Heep je porazený, ale nie je stíhaný. Neskôr je uväznený za samostatný podvod na Anglickej banke. Pestuje hlbokú nenávisť voči Davidovi Copperfieldovi a mnohým iným, hoci v niektorých ohľadoch je Davidovým zrkadlom, chce sa presadiť a oženiť sa so šéfovou dcérou.

Dora Spenlowová - rozkošná dcéra pána Spenlowa, ktorá sa po dlhých pytačkách stane Davidovou prvou manželkou. Je opísaná ako nepraktická a má veľa spoločného s Davidovou matkou. V prvom roku manželstva David spoznáva ich rozdiely, pokiaľ ide o udržiavanie poriadku v domácnosti. Dora sa nenaučí disciplíne, radšej zostáva sama sebou, láskavá k Davidovi a pripútaná k svojmu psovi Jipovi. Neuvedomuje si ich rozdiely a žiada Davida, ktorého nazýva "Doady", aby ju považoval za "manželku dieťaťa". Potratí, čím sa začne jej dlhá choroba, na ktorú zomiera s Davidovou priateľkou z detstva a neskôr druhou manželkou Agnes Wickfieldovou po svojom boku.

Stručný obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Stručný obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh sa týka života Davida Copperfielda od detstva až po dospelosť. David sa narodil v Anglicku okolo roku 1820. Davidov otec zomrel 6 mesiacov predtým, ako sa narodil a o sedem rokov neskôr sa jeho mama vydala za Edwarda Murdstona. David nemá rád svojho nevlastného otca ani jeho sestru Jane, ktorá sa nasťahovala do domu po svadbe. Murdstone trestá Davida kvôli učeniu. Počas jednej bitky ho David uhryzne a je poslaný preč do internátnej školy Salem House, kde je riaditeľom bezohľadný a bezcitný pán Creakle. Tu sa spriatelí s Jamesom Steerforthom a s Tommym Traddlesom, s ktorými sa stretne neskôr znova.

David sa vracia domov na prázdniny a zisťuje, že jeho mame sa narodil malý chlapček. Krátko nato, ako sa David vrátil do Salemu, jeho mama a jej dieťatko zomreli a David sa musí hneď vrátiť znovu domov. Pán Murdstone ho posiela pracovať do továrne v Londýne, kde je spolumajiteľom. Krutá realita živorenia odráža vlastnú Dickensovu námahu v továrni (autor kritizuje prácu detí). Jeho prenájomca pán Wilkins Micawber je poslaný do väzenia pre dlžníkov King's Bench Prison potom ako zbankrotoval. Je tu pár mesiacov, kým sa presťahuje do Plymouthu. David teraz nemá nikoho, kto by sa o neho postaral a tak sa rozhodne utiecť.

David peši prejde celú cestu z Londýna do Doveru, aby našiel svoju jedinú príbuznú, tetu Betsey. Excentrická teta Betsey Trotwoodová sa ho rozhodne vychovávať, hoci sa ju od toho pán Murdstone snažil odhovoriť. Teta Davida premenuje na ‚Trotwooda Copperfielda', zakrátko skrátené na "Trot", a po zvyšok románu je nazývaný týmto menom, podľa toho či sa rozpráva s niekým, kto ho pozná dlhý čas alebo s niekým, koho práve stretol.

Študuje, berie si Doru, ktorá umiera, nakoniec si berie Agnes, svoju celoživotnú lásku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dickens vymyslel viac ako 14 verzií názvu tejto práce, pozri "Titles, Titling, and Entitlement to", autorom je Hazard Adams, The Journal of Aesthetics and Art Criticism.
  2. David Copperfield | Summary, Analysis, Adaptations, & Facts | Britannica [online]. www.britannica.com, [cit. 2022-12-18]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku David Copperfield na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).