David Strauss

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
David Friedrich Strauss
nemecký spisovateľ, filozof a teológ
nemecký spisovateľ, filozof a teológ
Narodenie27. január 1808
Ludwigsburg, Nemecko
Úmrtie8. február 1874 (66 rokov)
Ludwigsburg, Nemecko
PodpisDavid Strauss, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
David Strauss
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons David Strauss

David Friedrich Strauss (* 27. január 1808, Ludwigsburg, Nemecko - † 8. február 1874, Ludwigsburg) bol nemecký spisovateľ, filozof a teológ.

Verejne pobúril kresťanskú Európu svojou knihou Život Ježiša (nem. Das Leben Jesu), čo bol jeden z prvých prejavov mladohegelovcov, ku ktorým sa Strauss hlásil. Stal sa jedným z prvých priekopníkov skúmania historického pôvodu Ježiša.

V diele píše, že nejde o to, čo by sa skutočne udialo, ale ide o akési predobrazenie túžob z očakávania mesiáša. Predstaviteľ ľavice, Ježiš ako Boh a súčasne ako človek – toto sú obrazy najväčšieho kresťanského mýtu. Jednota konečného a nekonečného. Kresťania si podľa Straussa myslia, že jednota sa uskutočnila v osobe Krista a to je podľa neho mýtus, to, že by sa to uskutočnilo v jednej postave v dejinách. Jednota by sa mohla uskutočniť v ľudskom rode ako v celku. Takto dochádza k rozlíšeniu medzi historickým Ježišom a tým v ktorého sa verí. Ten sa rodí iba v kresťanskej komunite. Postava Krista predstavuje symbol zjednotenia. Preto podľa Straussa bol najbožskejší z ľudí, lebo si túto jednotu najviac uvedomil.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku David Strauss na českej Wikipédii.