Demi Moorová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Demi Moorová
Celé menoDemi Gene Guynes
Narodenie 11. november 1962 (61 rokov)
Roswell, Nové Mexiko, USA
Povolanieherečka, modelka, producentka
Roky pôsobenia1981 - súčasnosť
ManželFreddy Moore (1981 - 1985)
Bruce Willis (1987 - 2000)
Ashton Kutcher (2005 - 2013)
Deti3

Demi Moorová (angl. Demi Gene Guynes; * 11. november 1962, Roswell, Nové Mexiko, USA) je americká herečka, známa predovšetkým z filmu Ghost (1990), Striptease (1996), Passion of Mind (2000) či The Joneses (2009).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Moorová sa narodila 11. novembra 1962 v meste Roswell v Novom Mexiku. Jej biologický otec, Air Airman Charles Harmon, Sr., opustil svoju manželku z Virginiu po dvojmesačnom manželstve pred narodením Moorovej. Keď mala tri mesiace, jej matka sa vydala za Dana Guynesa.

Moore v detstve trpela strabizmom. Nakoniec to napravili dve operácie. Aby to nebolo málo, trpela tiež dysfunkciou obličiek. Moorová sa dozvedela o svojom biologickom otcovi až ako 13-ročná.

Ako 15-ročná sa presťahovala do západného Hollywoodu v Kalifornii, kde jej matka pracovala pre spoločnosť na distribúciu časopisov. Moorová tam navštevovala Fairfax High School.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V mladom veku podpísala zmluvu s Elite Modeling Agency a odišla do Európy.

Debutovala s menšou rolou v dráme Choices z roku 1981. Jej druhým filmovým celovečerným filmom bol sci-fi horor Parasite (1982). Zlom v jej hereckej kariére nastal keď prijala rolu Molly v romantickej komédií Ghost. Vo filme sa objavila po boku Patricka Swayzeho a Whoopi Goldberg. Za svoj herecký výkon získala nomináciu na Zlatý glóbus. Po boku hercov ako Chevy Chase a Dan Aykroyd sa objavila v dráme Nothing But Trouble.

V roku 1992 si zahrala po boku Jacka Nicholsona a Toma Cruisa vo filme A Few Good Men. V roku 1995 si zahrala v remakeu The Scarlet Letter, po boku Garyho Oldmana. O rok neskôr sa predstavila v úlohe striptérky, vo filme Striptease. Spoločne s ňou si zahrala aj jej dcéra Rumer Willis, ktorá mala vtedy len 8 rokov. V rovnakom roku stvárnila umelkyňu vo filme The Juror, kde hrala po boku Aleca Baldwina a vtedy len začínajúceho herca Josepha Gordona-Levitta.

Moorová si oholila hlavu, aby mohla hrať ženu, ktorá absolvovala výcvik v námorných lodiach. Jedná sa o film G.I. Jane.

V roku 2000 sa ocitla na francúzskom vidieku, kde stvárnila manželku Stellan Skaasgarda, vo filme Passion of Mind. Negatívnu postavu stvárnila v roku 2003 keď sa postavila do cesty Charlieho anjelikom, v zložení; Cameron Diazová, Drew Barrymorová a Lucy Liu. Z svoj herecký výkon obdržala ocenenie Razzies, v kategórií Najhoršia herečka vo vedľajšej úlohe.

V roku 2006 hrala vo filme Bobby, o rok neskôr v dráme Flawless a tiež po boku Kevina Costnera v akčnom filme Mr. Brooks.

V roku 2009 sa objavila vo viacerých filmoch, napríklad The Joneses či Happy Tears.

Demi Moorová v roku 2012 prepožičala svoju tvár spoločnosti Oriflame

Jednu z vedľajších úloh získala aj v thrilleri Margin Call z roku 2011. O rok neskôr si zahrala matku Miley Cyrusovej v komédií LOL. V roku 2017 si zahrala znovu s Alecom Baldwinom. V roku 2018 hrala postavu Selmy v indickom dramatickom filme Love Sonia (2018), ktorý rozpráva príbeh cesty mladého dievčaťa na záchranu svojej sestry pred nebezpečným svetom medzinárodného obchodovania s ľuďmi. Tiež stvárnila postavu Lucy, povrchnú generálnu riaditeľku v komediálnom hororovom filme Corporate Animals (2019), ktorý mal premiéru na filmovom festivale Sundance 29. januára 2019.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 8. februára 1981 sa vydala za speváka Freddyho Moorea. Počas manželstva začala Demi používať jeho priezvisko. V septembri 1984 požiadala o rozvod, ktorý bol uskutočnený v auguste 1985.

Dňa 21. novembra 1987 sa Moore vydala za herca Brucea Willisa. Spolu s Willisom majú spolu tri dcéry: Rumer (* 1988), (* 1991) a Tallulah (* 1994). V júni 1998 šokovali verejnosť po tom, čo verejne prehlásili že spolu už nežijú. V roku 2000 požiadali o rozvod. Moore mala trojročný vzťah s inštruktorom bojového umenia Oliverom Whitcombom, s ktorým chodila v rokoch 19992002.

Demi Moorová a jej tretí manžel, Ashton Kutcher

V roku 2003 začala chodiť s hercom Ashtonom Kutcherom, ktorý je od nej o 15 rokov mladší. Svadba sa uskutočnila v roku 2005. Dva roky po svadbe s Kutcherom otehotnela (vo veku 42 rokov) a potratila takmer šesť mesiacov po tehotenstve. V novembri 2011, po mesiacoch mediálnych špekulácií o stave manželstva, oznámila svoje rozhodnutie ukončiť svoje manželstvo s Kutcherom. Po viac ako roku oddelenia sa Kutcher 21. decembra 2012 obrátil na vyšší súd v Los Angeles a požiadal o rozvod s Moorovou, pričom ako dôvod, uviedol nezmieriteľné rozdiely. Moorová predložila svoje odpovede v marci 2013 a požiadala Kutchera o manželskú podporu a zaplatenie poplatkov za právne služby. Od roku 2013 je ich rozvod oficiálny.

Nevlastný otec Moorovej, Dan Guynes spáchal samovraždu v októbri 1980, dva roky potom, čo odišiel od jej matky.

Matka Moorovej mala dlhý trestný záznam, ktorý zahŕňal jazdu pod vplyvom alkoholu a podpaľačstvo. Moorová s ňou prerušila kontakt v roku 1990, keď pani Guynesová odišla z rehabilitačného pobytu, ktorý Moore zaplatila v Hazeldenovej nadácii v Minnesote. Jej matka zomrela na rakovinu v júli 1998 vo veku 54 rokov.

Filantropia[upraviť | upraviť zdroj]

Moorová podporuje početné charitatívne organizácie, vrátane All Day Foundation, americkej nadácie pre výskum AIDS (American Foundation for AIDS Research), umelcov za mier a spravodlivosť (Artists for Peace and Justice), koalície na zrušenie otroctva a obchodovania s ľuďmi (Coalition to Abolish Slavery and Trafficking) a UNICEF. V roku 2010 Moorová porazila Kevina Bacona a získala 250 000 dolárov v súťaži Pepsi Refresh Celebrity Challenge. Rozhodla sa podporiť organizáciu GEMS: Girls Educational & Mentoring Services, neziskovú skupinu, ktorej cieľom je posilniť postavenie mladých žien, ktoré sa stali obeťami komerčného sexuálneho vykorisťovania a obchodovania s ľuďmi. Po zemetrasení v roku 2010 odcestovala spolu s inými umelcami za mier a spravodlivosť (Artists for Peace and Justice) na Haiti. Podporila aj neziskovú organizáciu Chrysalis, ktorá ponúka pracovné príležitosti pre bezdomovcov.

Moorová v roku 2011 na návšteve Nepálu

Moorová sa stala osobitným prispievateľom do projektu slobody CNN (CNN Freedom Project) a odcestovala do Nepálu, aby sa stretla s hrdinkou roka CNN, Anuradha Koirala a jej organizáciou Maiti Nepal, ktorá od roku 1993 zachránila viac ako 12 000 ukradnutých nepálskych detí pred obchodovaním s ľuďmi.

V roku 2009 Moorová a Kutcher založili DNA Foundation, neziskovú, mimovládnu organizáciu zameranú na boj proti sexuálnemu otroctvu detí. Prvá kampaň nadácie zahŕňala niekoľko celebrít vrátane Justina Timberlake, Seana Penna a Bradleyho Coopera, ktoré sa objavili v sérii vírusových videí, ktoré vyhlasujú: „Skutoční muži nenakupujú dievčatá“. V novembri 2012 nadácia zmenila meno.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Demi Moore na anglickej Wikipédii.