Demänová (Liptovský Mikuláš)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Demänová
mestská časť Liptovského Mikuláša
Hlavná ulica, vľavo reštaurácie Tatra a Via Jasná
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Žilinský kraj
Okres Liptovský Mikuláš
Región Liptov
Vodný tok Demänovka
Súradnice 49°03′39″S 19°35′06″V / 49,060748°S 19,584932°V / 49.060748; 19.584932
EČV (do r. 2022) LM
Tel. predvoľba +421-44
Poloha mestskej časti na Slovensku
Poloha mestskej časti na Slovensku
Map
Interaktívna mapa mestskej časti
Wikimedia Commons: Demänová
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Demänová (maď. Deménfalu) je mestská časť Liptovského Mikuláša, 3 km juhozápadne od jeho centra. K 30. júlu 2009 tu žilo 1 009 obyvateľov.

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Demänová leží v Liptovskej kotline, na pravom brehu Demänovky, v nadmorskej výške 620 m n. m. Obec je rozložená popri ceste II. triedy č. 584, ktorá spája Liptovský Mikuláš s Jasnou.

Ulice[upraviť | upraviť zdroj]

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvýkrát sa písomne spomína v roku 1269, kedy panovník Štefan V. daroval okolitú zem Poznanovi. V roku 1280 kráľ Ladislav IV. potvrdil držbu zeme Poznanovi a jeho synovi Damiánovi, po ktorom nesie obec svoj názov. Patrila k majetku viacerých zemianskych rodín. Obyvatelia sa živili pastierstvom a spracovaním dreva. V chotári obce bolo objavené neolitické a eneolitické sídlisko, ako aj sídlisko lužickej kultúry z mladšej doby bronzovej. V minulosti sa v Demänovskej doline v blízkosti obce ťažila železná ruda a pálilo vápno. Od roku 1976 je súčasťou mesta.

Kultúra a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dedinská zvonica, ľudová drevená rámová stavba na pôdoryse štvorca z roku 1830. Fasáda zvonice je pokrytá doskovým obkladom s bohatým dekorom. Ukončená je nízkou ihlancovou helmicou. Nachádzajú sa tu zvony z roku 1925.[1]

Občianska vybavenosť[upraviť | upraviť zdroj]

Obyvateľom mestskej časti slúži nákupné stredisko, kultúrny dom, základná škola, materská škola, zvonica. Ubytovanie poskytuje niekoľko penziónov (napr. Penzión pri zvonici, Maxim) a veľké množstvo ubytovaní v súkromí, reštaurácia Mustang (v budove SSC) a dve pohostinstvá. Na území Demänovej leží aj komplex Akadémie ozbrojených síl SR. Do mestskej časti premáva linka č. 5 MAD Liptovský Mikuláš (4 zastávky - Vojenská akadémia, rázcestie, zvonica, Mlynisko), pričom na zastávkach Vojenská akadémia a rázcestie zastavujú aj prímestské linky smerujúce do Jasnej.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Demänová (Liptovský Mikuláš) - zvonica [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]