deviantArt

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

DeviantArt (oficiálne písané ako deviantART[1]; v skrátenej verzii ako dA) je celosvetová internetová komunita, v ktorej jej členovia prezentujú svoje umelecké diela rozličných smerov a štýlov.

Portál tejto komunity prvýkrát spustili 7. augusta 2000 jej členovia Scott Jarkoff, Matthew Stephens, Angelo Sotira a ďalší. Akciová spoločnosť DeviantArt, Inc. má v súčasnosti sídlo v hollywoodskej časti Los Angeles (Kalifornia, Spojené štáty).[2] Oficiálnym maskotom portálu a komunity je zelenosivá robotická postavička pomenovaná ako „Fella“.

V októbri 2009 mala táto komunita napočítaných viac ako 11 miliónov registrovaných členov. V tomto období na tento internetový portál členovia nahrali viac ako 100 miliónov svojich diel. Denne do galérií portálu pribudne okolo 100 000 rôznych autorských výtvorov.[3] V roku 2008 americká služba Compete.com, ktorá sa zaoberá štatistikami webového priestoru napočítala doméne deviantart.com návštevnosť viac ako 36 miliónov návštevníkov.[4] Možnosť prihlásenia do komunity deviantArt je voľná. Medzi jej členmi sa nachádza široká škála amatérskych ale aj profesionálnych umelcov rôznych foriem: digitálne umenie (kreslené na tabletoch, ale aj renderovanú 3D grafiku, fotomanipulácie...), animácie (flash, gif...), krátke filmové trailery, reprodukcie tradičného umenia (kresba, grafika, maľba, sochárske diela...), literárne žánre (poviedky, básne...), ale aj originálne návrhy vzhľadu programov (tzv. skiny) a štýlov vzhľadu operačných systémov. Pre výtvarníkov sa sú na serveri k dispozícii rôzne tutoriály, ktoré vysvetľujú postupy výtvarných techník, ale aj hotové sady štetcov, tvarov a pozadí pre prácu vo výtvarných softvéroch, najčastejšie pre verzie programu Adobe Photoshop. Členovia komunity sa združujú podľa štýlov, výtvarného zamerania, ale sú združení aj podľa národnej, alebo rasovej príslušnosti. Môžu komunikovať cez väčšinu v súčasnosti používaných spôsobov internetovej komunikácie: priame príspevky do portálu, články na osobnej stránke, odkazy, komentáre, fóra, chaty, súkromné správy...

Vo všeobecných podmienkach portálu je určené, že nahrávané výtvory nie sú voľne použiteľnými dielami. Všetky vystavované (tzv.) „submitted deviations“ sú pod ochranou amerického autorského práva, a nesmú byť ďalej rozširované. V určitých prípadoch, s výslovným súhlasom, prípadne upresnením pravidiel od pôvodného autora môžu byť použité niektoré zdrojové súbory. Väčšinou sú prezentované iba v rámci komunity s odkazom na použité zdroje, t. j. stránku autora a originálu (patriacemu ku kategórii resouces, stock photography...). Na prezentáciu mimo komunity deviantArt je potrebný osobitný súhlas. Súčasťou komunity je obchod s umením, v ktorom môžu členovia svoje diela ponúknuť za províziu v závislosti od stupňa (platené, neplatené...) členstva. V shope sa dajú objednať vytlačené na rôznych formátoch papierových obrázkov, na podložkách pre myši, hrnčekoch, magnetoch na chladničky a pod... k dispozícii sú aj oblečenia s logami a motívmi portálu, tzv. DeviantWear.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. DeviantArt: Terms of Service [online]. [Cit. 2008-01-05]. Dostupné online.
  2. "DeviantArt, Inc." Businessweek Investing. Accessed November 9, 2008.
    1. hq Blog on deviantART: Groups 101: news you should know! [online]. [Cit. 2009-10-16]. Dostupné online. Archivované 2009-10-19 z originálu.
  3. DeviantArt attracts almost 40m visitors online yearly [online]. [Cit. 2010-01-31]. Dostupné online. Archivované 2011-11-10 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému DeviantArt

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]