Diaľnica A2 (Albánsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Diaľnica A2 (Albánsko)
Diaľnica A2 (Albánsko)

Diaľnica A2
A 2
A 2
Základné údaje
Správca Autoriteti Rrugor Shqiptar 
Výstavba 2009-??? 
Celková dĺžka 46,5 km 
v prevádzke 24,5 km 
vo výstavbe 22 km 
v pláne 0 km
Štát Albánsko Albánsko
Kraj Fier, Vlorë 
Výjazdy 6

Diaľnica A2 (alb. Autostrada e Pavarësisë, slov. Diaľnica Slobody) je diaľnica v Albánsku, ktorá spája mestá Levan a Vlorë. Je súčasťou VIII. paneurópskeho dopravného koridoru. Cez letnú sezónu výrazne odľahčila SH8 a SH4.

Trasa[upraviť | upraviť zdroj]

Prevádzkovaný úsek A2 začína južne od mesta Levan na SH4 (budúce pokračovanie A2, zatiaľ polovičný profil) odkiaľ trasa prechádza cez rieku Aoös, pokračuje na juh k mestu Vlorë, kde končí v centre a cesta pokračuje smer prístav. Trasa kopíruje SH8.

Výstavba[upraviť | upraviť zdroj]

Polovičný profil diaľnice bol otvorený 20. marca 2011 ako preložka SH8 a 27. júla 2012 bol otvorený plný profil v príležitosti stého výročia nezávislosti Albánska. Je to jedna z najmodernejších diaľnic v krajine, je bezplatná. Náklady na výstavbu dosiahli 60 miliónov eur. Výstavba obchvatov Fier a Vlorë sa posunula kvôli bankrotu spoločnosti Serenissima, ktorá to mala postaviť.

Výhľady do budúcnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Po dobudovaní plného profilu SH4 - obchvatu mesta Fier bude vybudovaný ťah Vlorë - Durrës. Tento úsek je síce označovaný ako diaľnica, ale nevyhovuje medzinárodným požiadavkám. Plánuje sa obnovenie výstavby obchvatu Vlorë a výstavba smerom na juh, k mestu Orikum, pozdĺž Jadranského mora. Tak isto sa plánuje aj spojenie ku hraničnému prechodu Kakavijë s Gréckom, kde by sa napojila na plánovanú diaľnicu A5.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočne preložený z anglickej, nemeckej, talianskej a maďarskej wikipédie.