Diaľnica A2 (Slovinsko)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Diaľnica A2 (Slovinsko)
Diaľnica A2 (Slovinsko)

Diaľnica A2
Diaľnica A2 (Slovinsko)
Diaľnica A2 (Slovinsko)
  v prevádzke 
Základné údaje
Správca Družba za avtoceste v Republiki
Sloveniji d.d. (štát) 
Výstavba 1982-2010 
Celková dĺžka 174,5 km 
v prevádzke 174,5 km
Štát Slovinsko Slovinsko
Štatistický región Gorenjska regija
Osrednjeslovenska regija
Jugovzhodna Slovenija 
Výjazdy 37 (v prevádzke) 
Križovatky 3 (v prevádzke) 
Tunely 9 (v prevádzke) 
Objekty na trase

Diaľnica A2 (slovin. Avtocesta A2, Gorenjsko-dolenjska avtocesta) je 174,5 km dlhá diaľnica v Slovinsku, ktorá pretína krajinu v severozápadno-juhovýchodnom smere. Začína v Tuneli Karavanke na rakúskej štátnej hranici a vedie cez Jesenice, Kranj, hlavné mesto Ľubľana a Novo mesto a končí na chorvátskej hranici pri obci Obrežje.

Diaľnica A2 je na úseku Tunel Karavanke-Ľubľana súčasťou európskej cesty E61, na zvyšnej časti zas E70. Na rakúskej strane na ňu nadväzuje diaľnica A11 smerujúca ku mestu Villach, na chorvátskej je to diaľnica A3, ktorá vedie do Záhrebu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

História diaľnice A2 sa začala písať ešte za juhoslovanskej éry, keď bola súčasná trasa súčasťou plánovanej diaľnice bratstva a jednoty, ktorá viedla naprieč celou krajinou a bola označená ako Magistrála 1. Výstavba sa na území dnešného Slovinska začala v 80. rokoch, no niektoré úseky len v polovičnom profile. Prvým súvislým sprejazdneným úsekom bol úsek Naklo-Kranj-Šentvid, ktorý otvorili v roku 1985. Na prelome 80. a 90. rokov bol vo výstavbe hraničný Tunel Karavanke, ktorý otvorili v roku 1991.

Výstavba pokračovala aj v ďalších rokoch a do roku 2009 bola dostavaná takmer celá diaľnica A2. Výnimku tvoril iba úsek v okolí obce Trebnje, ktorý dočasne niesol označenie rýchlostnej cesty H1. Tento chýbajúci úsek dobudovali v júni 2010 a pôvodná H1 bola prekategorizovaná na regionálnu cestu.

V súčasnosti prebieha rekonštrukcia diaľnice medzi Viaduktmi Lešnica a Peračica pri obci Brezje v smere do Rakúska. Ukončenie tejto prestavby a znovusprejazdnenie plného profilu sa plánuje na jún 2011.

Diaľničné križovatky[upraviť | upraviť zdroj]

Diaľničné križovatky na diaľnici A2
Severna obvoznica Ljubljane Razcep Koseze (15B)
Štajersko-primorska avtocesta Razcep Kozarje (36)
Štajersko-primorska avtocesta Razcep Malenice (31)

Mýto[upraviť | upraviť zdroj]

Na diaľnici A2 sa do 1. júla 2008 používal takzvaný otvorený systém výberu mýta, ktoré sa vyberalo v mýtniciach. Po tomto termíne boli pre motorové vozidlá do 3,5 tony zavedené diaľničné nálepky. Zvláštne mýto sa platí za prejazd Tunelom Karavanke - pre osobné automobily je sadzba vo výške 6,5 eura[1].

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]