Preskočiť na obsah

Dikastérium pre podporu jednoty kresťanov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dikastérium pre podporu jednoty kresťanov
Dicastero per la promozione dell'unità dei cristiani
SídloVia della Conciliazione, 5
00120 Roma, Italia
Prefektkardinál Kurt Koch (od r. 2010)
Sekretárbiskup Brian Farrell, LC
Založenie5. jún 1960
Ján XXIII.

Dikastérium pre podporu jednoty kresťanov (lat. Dicastero per la promozione dell'unità dei cristiani; do roku 2022 Kongregácia pre podporu jednoty kresťanov) je jedno zo šestnástich dikastérií Rímskej kúrie, ktorá má za úlohu „snažiť sa vhodnými iniciatívami a činnosťami o ekumenizmus, aby bola znovu vytvorená jednota medzi kresťanmi“.[1]

Pápež Ján XXIII. založil 5. júna 1960 Sekretariát pre jednotu kresťanov (Secretariatus ad Christianorum Unitatem fovendam) a urobil z neho jednu z prípravných komisií druhého vatikánskeho koncilu. Po skončení koncilu zostal súčasťou štruktúry rímskej kúrie a v reforme Jána Pavla II. dostal názov Pápežská rada pre jednotu kresťanov. Pápež František apoštolskou konštitúciou Praedicate evangelium k 5. júnu 2022 zmenil názov tejto organizácie na Dikastérium pre podporu jednoty kresťanov.

Štruktúra

[upraviť | upraviť zdroj]

Dikastérium má svojho prefekta z radov kardinálov, jej členmi sú kardináli, biskupi a monsignori. S touto radou je úzko spojená Komisia Svätého Stolca pre náboženské vzťahy so Židmi (prezident rady je zároveň aj prezidentom komisie, sekretár komisie je viceprezident rady).

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. Ján Pavol II., apoštol. konštitúcia Pastor Bonus o rímskej kúrii, 28.6.1988, čl. 135

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dikasterium pro podporu jednoty křesťanů na českej Wikipédii.