DinoPark Košice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
DinoPark Košice
DinoPark Košice
PôvodCzechia Česko
VlastníkWEST MEDIA, s.r.o.
Webdinopark.sk
DinoPark Košice, vstup

DinoPark Košice je zábavná a vzdelávacia atrakcia vhodná pre rodiny s deťmi všetkých vekových kategórií a školské exkurzie. Park bol otvorený 1. júna 2013. Nachádza sa v lesnom údolí s potokom na ploche o veľkosti 6 ha. Modely prehistorických zvierat v životných veľkostiach inštalovaných vo viac ako 20 scénach sú tu k videniu v prostredí, v ktorom pravdepodobne obývali našu planétu pred viac ako 65 miliónmi rokov. Modely sú vyrábané špeciálnou patentovanou technológiou na základe aktuálnych vedeckých poznatkov a nájdených fosílií. Vedľa paleontologicky verných modelov dinosaurov (statických i robotických) sa návštevníci môžu oboznámiť s informáciami o jednotlivých druhoch, o vývoji života na Zemi, pohybe kontinentov a pod.

V pavilóne Cesta do minulosti Zeme sa nachádzajú artefakty datované už od starohôr. K videniu sú tu napríklad pazúry Tyrannosaura, zuby Deinonycha, roh Triceratops, odtlačok krídel pravekých vážok, fosílie prasličiek nájdených v blízkom okolí aj inde vo svete atď. Pavilón vznikol v spolupráci so Západočeským múzeom v Plzni a vedúcim jeho paleontologického oddelenia, RNDr. Jozefom Pšeničkom, PhD. Unikátom svetového významu je v DinoParku umiestnená živá druhohorná rastlina Wollemi nobilis, ktorá na Zemi rástla pred 175 miliónmi rokov.

V DinoAquariu, 3D kine, je v celodennej slučke premietaný špeciálne natočený panoramatický film. V štýle druhohôr je upravená tiež predajňa suvenírov DinoShop, občerstvenie DinoCafé i DinoGril.

DinoPark Košice je prepojený so ZOO Košice, pri návšteve možno využiť zvýhodnené spoločné vstupné do oboch zariadení, ale DinoPark nemožno navštíviť samostatne. DinoPark Košice patrí medzi najvýznamnejšie turistické atrakcie východného Slovenska.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku DinoPark Košice na českej Wikipédii.