Discoglossus nigriventer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Discoglossus nigriventer
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Discoglossus nigriventer
Mendelssohn & Steinitz, 1943

Mapa rozšírenia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Discoglossus nigriventer je žaba z čeľade Discoglossidae. Predpokladalo sa, že ide o vyhynutý druh, ale v novembri 2011 bol objavený živý exemplár v Chulskom údolí na severe Izraela.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Discoglossus nigriventer má tmavé brucho s malými bielymi bodkami a okrovo sfarbený chrbát. Boky majú hrdzavú farbu, ktorej odtieň sa pohybuje od tmavo olivovo-sivého až po sivočierny. Od kunky maľovanej sa líši interokulárnou vzdialenosťou (t. j. vzdialenosťou medzi očami), dlhšími prednými končatinami a menej vyčnievajúcim nosom. Popisovaný exemplár bola dospelá samica s dĺžkou tela 40 mm.

O tomto druhu nie je prakticky nič známe, pretože bol vedcami videný iba dvakrát. V roku 1940 boli nájdené dva dospelé jedince a dve žubrienky, a v roku 1955 bol nájdený jeden jedinec. Od tej doby tento druh nebol videný až do novembra 2011.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Žába 'kanibal', která prý vyhynula, žije. V Izraeli [online]. Lidovky.cz, 2011-11-18, [cit. 2011-11-18]. Dostupné online.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žabka černobřichá na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]