Diskusia:Dejiny filozofie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
  • Chcel by som niečo namietnuť. Nesúhlasím, aby hlavný článok o dejinách filozofického myslenia bol "Vývin filozofie", tak ako ho na základe liniek na inojazyčné wikipedie predstavuje naša slovenská wiki. Tento článok "Dejiny filozofie" je pravým priestorom pre jednak vykreslenie tejto metafilozofickej disciplíny a jednak aj pre prezentáciu dejín filozofického myslenia našim čitateľom. Takže žiadna rozlišovacia stránka a odkaz na nejaký "vývin" filozofie. Ako študent filozofie sa stretávam s hŕbou filozofických kníh a myslím, že vlastne nikde pojem "vývin" nie je, a ak áno, tak naozaj zriedka a vždy v špecifickom význame. Argumenty, ktoré hovoria v prospech môjho návrhu, sú aj tieto:
1. Anglická wikipedia pozná "History of philosophy", španielska "Historia de la philosophía", nemecká "Geschichte der Philosophie" a francúzska "Historie de la philosophie". Všetky tieto názvy, na ktorých články odkazuje práve Vývin filozofie, nemožno preložiť ako "vývin", ale ako dejiny, čo mi dáte určite za pravdu. Jedine poľská wiki má rozlišovaciu stránku, kde sa rozlišujú dejiny filozofie ako metafilozofická disciplína a dejiny filozofie ako prehľad dejín myslenia. V anglickej táto poľská diferenciácia vlastne nejestvuje.
2. Všetky knihy, zaoberajúce sa dejinami filozofie, takisto v knižniciach lístkové usmernenia a nápisy, v kníhkupectvách usmernenia, všetko sa to volá "Dejiny filozofie". Známy je tiež Storig a jeho kniha "Malé dějiny filosofie" (ISBN 80-7192-500-2).
3. Študenti filozofie sa učia niekoľko semestrov vývoj filozofického myslenia na predmete zvanom Dejiny filozofie.
4. Aj príbuzné projekty iných vied sa nazývajú "dejiny literatúry", "dejiny prírodných vied" a podobne.
Preto navrhujem teda, aby tento článok Dejiny filozofie bol hlavným priestorom pre zobrazenie vývoja filozofického myslenia. A takisto aby sa sem samozrejme preniesli aj odkazy na inojazyčné wiki.
Ak budete, vážení kompetentní redaktori, s mojím návrhom súhlasiť, veľmi rád sa podujmem na rozšírenie tohto článku (ale až po skúškovom) ;)
--Roman whuke 20:29, 26. máj 2008 (UTC)[odpovedať]
Zdravím Ťa, Roman. Rozhodol som sa začať prekladať článok o dejinách filozofie z anglickej wikipédie. Narazil som však na túto rozlišovaciu stránku, čo ma trochu zmiatlo. Potom som si prečítal tento Tvoj príspevok. Samozrejme súhlasím s tým, čo si napísal. Je škoda, že od mája v tejto diskusii nepribudla žiadna odozva. To sa tu filozofii venujeme len my dvaja?
Napísal si, že sa rád podujmeš na rozšírení článku. Dúfam, že Ti nevadí, že som s tým už začal (?). PS: Pozri sa prosím na moju redaktorskú stránku a napíš, čo si myslíš o prípadnej existencii portálu filozofia. Má to budúcnosť, ak sme (asi) len dvaja?--MichalT 20:11, 16. október 2008 (UTC)[odpovedať]
  • Som veľmi rád, že si ma podporil. Konečne mám nejakého kolegu filozofa, ktorý tu aktívne chce pracovať a pracuje na filozofických článkoch. Neviem, či sme tu len dvaja, ale je pravda, že som tu od roku 2005 a nejak som si kolegu ešte nenašiel. Mnohé filozofické články boli len automaticky prepisované z tzv. Filitu. Portál filozofia, to je môj dávny sen - určite to má význam, len ja nemám žiaľ toľko času, že by som bol jeho aktívnym spravovateľom. Ak si však na vec trúfaš, vrelo Ťa v tom podporím a určite kde-tu aj pomôžem. :-) Osobne by som chcel raz založiť portál, zaoberajúci sa filozofiou mysle, ale to asi až po štúdiach, hm. :-/ Každopádne ďakujem, že si ma v tejto diskusii podporil - pokojne sa pusti do prekladov článkov, budem tomu len veľmi rád. Wikipedia to potrebuje ako soľ. :-) --Roman whuke 09:56, 17. október 2008 (UTC)[odpovedať]