Diskusia:Polárka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prosim vas, redaktori, ktori ste zmenili moju upravu, je uplne irelevantne, ze Polarka je 48. najjasnejsia hviezda oblohy. Ide o to, ze u vacsiny populacie je zauzivana predstava, ze Polarka je najjasnejsia hviezda oblohy. Preto je velmi uzitocne podat informaciu, ze nie je najjasnejsia. Proste cielom tej informacie je poukazat na tento casty omyl. Nerozumiem, preco na wikipedii vzdy musi niekto za kazdu cenu obmienat akukolvek zmenu. Toto je nejaka sutaz, kto bude mat posledne slovo? Ten, kto zmenil moju upravu, uplne zmenil zmysel mojej upravy. Prosim vas... --195.168.231.21 (diskusia) sa nepodpísal(a)

Z úvodnej vety "Polárka (α UMi) je najjasnejšia hviezda súhvezdia Malá medvedica (lat. Ursa Minor) a 48. najjasnejšia hviezda oblohy." triviálne vyplýva, aj pre jedinca s veľmi limitovanými dedukčnými schopnosťami, že nejde o najjasnejšiu hviezdu oblohy. Škutočne to nevyžaduje samostatný explicitný "varovný" text v zátvorke, na úrovni cedule "Pozor, padá omietka!!!", to by sme ho mohli pridávať za každú informáciu, o ktorej si niekto myslí, že je v rozpore so zaužívaným povedomím. Tunajšie články, vrátane ich úvodných častí, sú písané s dodržaním určitých zvyklostí, viď aj Encyklopedický štýl a v tomto zmysle sú tu podobné žurnalistické spestrenia nežiadúce. --Teslaton (diskusia) 19:02, 9. máj 2016 (UTC)[odpovedať]

Nesuhlasim s tym, ale ok. To, ze je nieco encyklopedicky styl, neznamena, ze uplne treba vynechat cloveka. Ale ak je toto az taky strasny problem, dajte tam formulaciu "je az 48. najjasnejšia hviezda oblohy." Neviem, kto ste, aky vztah mate k astronomii, ja s ludmi pracujem a drviva vacsina mi na otazku "cim je znama Polarka?" odpovie "je to najjasnejsia hviezda." Hned druha odpoved je "vychadza prva." Ak je wikipedia urcena mimozemstanom, tak ano, moze nam nezalezat na tom, aku informaciu si z toho odnesu. Ak vieme, ze nieco je problematicke (neviem, kto ludi uci tomu, ze Polarka je najjasnejsia, mozno uz vychovavatelky v skolke, ale je to vec, ktoru, a to vieme, si vacsina ludi mysli zle), treba na dany omyl poukazat. A na tuto stranku som sa dostal tak, ze mi kamaratka poslala linku, ze "aha, tam pisu, ze je najjasnejsia," pricom ona vie, ze nie je. Poplietla ju formulacia "je najjasnejsia hviezda v suhvezdi..." Proste clovek prehliadne slovo suhvezdie, v hlave mu ostane len "najjasnejsia." Cize este raz, ak toto nerobime pre ludi, tak kaslat na to. V opacnom pripade veci formulujme tak, aby z toho bolo hned jasne, co ma byt jasne.

Heno