Diskusia:Vojenská taktika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ten článek je pitomost.

Jinak alespoň základní smysluplný pahýl: cs:Vojenská taktika Cinik

  • Konkretizuj --Robo 8 júl 2005 13:45 (UTC)
  • Z českej wikipedie rozhodne niečo preberiem ale prvotnej definície sa nevzdám - pretože tá je fakt. A okrem toho z českého článku ide dojem že to napísal človek čistý teoretik.--Robo 8 júl 2005 13:48 (UTC)
A tady to psal praktik??? Proboha, ta úvodní definice je první totální nesmysl. Koneckonců, jak ho mám chápat?? To jako že silnější strana taktiku nepoužívá??? Nebo co jako? Pouýitelné údaje jsou pouze v sekci úvod.
    • Nie som praktik v pravom zmysle slova, ale cielene trénujem taktiku kde sa len dá, a to airsoft, bojové hry Civ III Mutated, Magellan (simulácia reality a mechanických systémov) a okrem toho sa snažím nasadiť niektoré veci v obchode a marketingu. Môj cieľ je napísať taký článok, že keď si niekto sadne trebárs k jednoduchej vojnovej hre, alebo ide hrať airsoft so 100 hráčmi, aby hneď získal predstavu ako taktiku využiť, alebo ďalej dolovať informácie. Preto prvotnú definíciu nechám, len ju trošku upravím--Robo 8 júl 2005 15:15 (UTC)

Římská tatktika je sporná otázka, většinou nebyla nic moc (pouze pár velitelů se nad to dokázalo povznést). Síla římské armády spočívalal ve výcviku, unifikované a kvalitní výzbroji, dokonalému systému vnitřních komunikací a dobře propracované organizaci ženijních prací. Ale samotná bojová taktika byla spíše primitivní.

  • Dá sa súhlasiť ale to je relatívna vec (ešte do taktiky napíšem, že jedným z pilierov taktiky je využitie chýb nepriateľa), ale taktika znamená taktickú nadradenosť nad protivníkom a väčšina nepriateľov Ríma pokial len viem boli taktickí drbkovci - spomeň výnimky a ja ich tam s radosťou napíšem--Robo 8 júl 2005 15:18 (UTC)

Tvrzení, že prvním známým příkladem skvělé taktiky je bitva u Marathonu je taky divné a rozhodně ne nezpochybnitelné (např. bitva na jezeře Regillus). Můžeme napsat maximálně, že je to první významná bitva, u níž máme k disposici podrobný popis taktiky obou stran. cinik 62.209.237.4 8 júl 2005 13:59 (UTC)

  • OK--Robo 8 júl 2005 14:47 (UTC)

Zverokruh[upraviť zdroj]

  • Kto mi sem dáva okultizmus ? Taktika jedná s faktami a nie podľa veštice Teodory :(--Robo 8 júl 2005 15:42 (UTC)
  • Totižto zverokruh je absolútne neoverený a nikde nie je oficiálny dôkaz že ludia podla zverokruhu sú skutočne taký ako sa tam píše. Keď je, tak prosím dajte mi aspoň link. Dávam na to 2 týždne a potom to dám inak odtiaľ preč.--Robo 8 júl 2005 15:57 (UTC)
Nadřazená taktika na Římany: často Parthové, určitě Kartaginci (pokud jde o Hannibala, tak ten dlouho maskoval svou strategickou omezenost brilantní taktikou). Já vím, že nejspíš nebudeš souhlasit, ale pokud odečteme přechod Alp, který byl v jistém smyslu z nouzecnost, tak veškerá další jeho strategie představuje velice podprůměrný výkon...

Docela vyspělou taktiku předvedl Arminius a zpočátku i Vercingetorix.

Dobré vedieť - budem to musieť ale trošku zhustiť--Robo 9 júl 2005 14:46 (UTC)

Tu prvotní definici bych fakt předělal - co takhle něco jako ta na české a na závěr poznámku, že lepší (propracovanější) taktika může vyvážit i výrazný rozdíl v síle armád? Cinik 9 júl 2005 06:36 (UTC)

  • Tá prvotná definícia je správna - ale na nesprávnom mieste. Na začiatok dám to, čo navrhuješ dať na koniec.

Dôvody:

  1. píšem hlavne pre ludí ktorí nevedia, čo taktika je - preto tak, zhruba povedané, chcem taktiku čitateľom "predať"
  2. ciel a účel je pán, vo vojne dvojnásobne, a niekedy aj svätí prostriedky - a zrovna taktika je o tom (a keby len taktika).

Vývoj taktiky z definície presuniem do úvodu. Z českého článku rozhodne pár vecí preberiem. --Robo 9 júl 2005 14:46 (UTC)


Tak jsem se skutečně nasral :o)[upraviť zdroj]

pár nasraných komentářů:

cituji: # Absolútna prevaha - najjednoduchšia situácia; prevaha vo všetkých parametroch, netreba taktizovať tu sa volí frontálny útok

komentář: platí možná v poč. hrách nebo ve středověku. Jak to vypadá v reálu, viz teorie cs:frontální útok, a praxe cs:První bitva u Taipale. Masakr par excelans.

  • Takže som sa sekol - ale podľa mňa to stačí lepšie popísať.--Robo 09:45, 11 júl 2005 (UTC)

cituji: Prevaha v palebnej sile - najlepšia je statická obrana - v tomto prípade bývajú straty najmenšie, ale pozor na presakovanie a obchvat!

komentář: opět striktně gamblerská rada pro souboj s tupým počítačem...

  • Trochu som nad tým porozmýšlal a myslím, že máš pravdu - okrem toho som sa ani v tej najtupšej hre nespoliehal na statickú obranu - dal som to tam len aby tam dačo bolo.

PS: Sám velký Clausewitz prirovnal vojnu ku kartovej hre--Robo 09:45, 11 júl 2005 (UTC)

cituji: Prevaha v pohyblivosti - najlepšia taktika je udrieť a zmiznúť, známa aj ako motti taktika. Treba ale neustály prieskum ! Treba niekedy aj niekoľkokrát obetovať z už dobytého alebo aj vlastného územia. Napádať protivníkové slabiny ako napr. zásobovanie.

kometář: vcelku dobrá rada, leč to co radíš je přepadová taktika, rozhodně to není cs:taktika motti, která má narozdíl od přepadu poněkud definitivnější cíle.

  • to opravím - ja osobne uprednostujem prepadovú taktiku vždy a všade--Robo 09:45, 11 júl 2005 (UTC)

Mno, nepopsatelné jsou hlavně mé pocity... :o) Nechceš ten článek přesunout na stránku taktika ve válečných strategií.

Další drobnosti: v čem je vyčerpání taktických možností chybou???

  • je to tzv. vynútená chyba--Robo 09:45, 11 júl 2005 (UTC)

Doměnky vznikají nejen na základě osobnosti velitele, ale taktéž národní psychologie (např. Jsem Němec, žádný Rus na nás nemá) a dosavadního průběhu operací (zatím vždycky utekli, utečou zas)...

  • To je skôr psychológia skupiny - zhruba povedané: armáda sa správa ako jeden priemerný lahko predvídateľný človek (nie len armáda ale aj každá skupina ludí nad cca. 10)--Robo 09:45, 11 júl 2005 (UTC)

Mezi idiotem a profesionálem nejsou mezistupně? A co idiot-profesionál??

  • Myslel som si že si toto každý domyslí - šak aj ty si si to domyslel :)--Robo 09:45, 11 júl 2005 (UTC)

Taktika vznikla v okamžiku, kdy první chlap chytil toho druhého pod krkem... Cinik 06:43, 11 júl 2005 (UTC)

  • :)))) to tam rozhodne musím dať --Robo 09:45, 11 júl 2005 (UTC)


Leč abych jen nehaňel, ten článek má i světlá místa. Některé počítačové strategie bych už s těmito radami vyhrál a některé postřehy jsou dobré a časem je nejspíš převezmu do svých článků, ačkoliv asi ne přímo do článku taktika, ale do článků navazujících. Nicméně myslím si, že by se měl rozdělit a taktika pro gamblery by měla být ve vlastním článku. Cinik 06:47, 11 júl 2005 (UTC)

  • Ako už povedané - rozdiel medzi vojenskou taktikou, obchodnou taktikou a kartovou taktikou je ten, že neni --Robo 09:45, 11 júl 2005 (UTC)

PS: ešte tu veľa chýba napísať - len ešte potrvá kým zistím čo - ale som si istý že je toho viac ako vo všetkých článkoch čo som napísal--Robo 09:46, 11 júl 2005 (UTC) PPS: Som síce fanatický technik - ale ako vidíš - techniku som naschvál vynechal. Bola to z mojej strany nesmierne ťažká obeť krutým bohom :) --Robo 09:59, 11 júl 2005 (UTC)

Ups - ešte to celé musím nejako napojiť na prax - ale najprv musím ísť makať a dúfať že príde dobrá inšpirácia--Robo 10:35, 11 júl 2005 (UTC)


Tak jsem si přečetl nový příspěvek. Mno, napsal bych to úplně jinak a upřímně řečeno, spíš to patří do historie válčení, ale to tu nebudu rozvádět.

Zásadně ale nesouhlasím s hodnocením středověku a zejména role těžké jízdy. Těžká jízda měla i za středověku vážné potíže. Problémy jí nečinily pouze velští lučišníci, ale například i dobře sformovan8 pěchota. Napříklat v bitvě u Bannockburnu výkvět britské šlechty vykrvácel při beznadějných útocích na skotské schiltrony (kompaktní formace pěšáků podobná falanze). Cinik 14:26, 23 júl 2005 (UTC)

Napísal som podla toho aký bol môj celkový dojem. Keď ale napíšem že ťažká jazda bývala preceňovaná a taktika podceňovaná - čo ty na to ?--Robo 20:19, 24 júl 2005 (UTC)
Jo, ale přidal bych tam poznámku o jejích problémech (viz příklady, co jsem zmínil)
Konec konců úpadek taktiky a válečných věd obecně zahrnuje pouze raný středověk, na konci středověku významnější panovníci měli často vynikající úroveň vzdělání ve válečném umění. Takový Karel Smělý byl nepochybně skvělý teoretik a drtivé porážky od Švýcarů rozhodně neutrpěl díky nedostatku vzdělání (že byl mizerný praktik a v každé přípravě na bitvu udělal alespoň jednu primitivní hrubou chybu je věc jiná). Cinik 14:29, 23 júl 2005 (UTC)
Skúsim to tam nejak napísať - neviem ale zistiť kedy zhruba začal ten úpadok končiť a kedy sa vojnová teória začala rozvíjať.--Robo 20:19, 24 júl 2005 (UTC)
Tak 2. polovina 14. století? Cinik 07:03, 25 júl 2005 (UTC)

Premenovať článok[upraviť zdroj]

Článok by sa mal premenovať na Vojenská taktika a mal by sa založiť článok Taktika, ktorý by bol všeobecný a odkazoval by na taktiky v jednotlivých oblastiach: vojenstvo, šport, obchod, politika, ... --Otm 10:06, 16 február 2006 (UTC)

  • Som v podstate za, len niektoré kapitoly bude asi treba povyberať presunúť do toho nového článku--Robo 20:00, 16 február 2006 (UTC)

So záujmom som si prečítal diskusné fórum na témi taktika. Podľa môjho názoru je systém definícií a členenia dobrý. Dnes som sa snažil doplniť základnú definíciu, ktorú považujem za výstižnú a používam ju aj ja v rámci výuky. Definícia znie: Taktika je optimálne využitie síl a prostriedkov k dosiahnutiu vytýčeného cieľa. S touto definíciou pracujem od mojich semestrálnych skúšok v rámci vojenských taktík. Paradoxom je, že každý teoretik sa snaží vytvoriť svoju drfiníciu, ktorá len zamotáva problém. Ak niekto pochybuje aj vo vojenských taktikách o správnosti názorov na niektoré bitky, tak v týchto prípdaoch skôr môžeme hovoriť o dobre alebo zle zvolených taktických postupoch. V konečnom dôsledku sa taktikou, aj keď neuvedomelou riadi celá živočíšna ríša. Zoberme si príklady pri získavaní potravy, či už ide o taktiku jednotlivca alebo skupiny. Názorným príkladom je taktika vlčej svorky. Z ľudského hľadiska sa prvky taktického umenia objavujú už pri prvých prejavuch sebauvedomovania. Batoľa, keď zistí, čo môže dosiahnuť plačom, začne uvedenú činnosť využívať aj vtedy, keď to bezprostredne neohrozuje jeho existenciu (hlad, plná plienka a podobne). Vtedy ako protipóly nastupujú mprotiu sebe dve taktiky. Taktika batoľaťa a taktika rodiča. Kto z koho, alebo by sme mohli hovoriť o taktike výchovy a vzdelávania, ktorou sa zaoberajú aj pedagogické vedy. Všetko záleži len od pohľadu na daný problém. Nie nadarmo matkou všetkých vied je filozofia. S pozdravom, Ivan

Aby ráno nebolo mrzuté:)[upraviť zdroj]

  • Autorom prevažnej väčšiny textu je Robo a on má taký svojský vyjadrovací štýl, tak neviem, nakoľko je tento článok vhodný na úpravu a niektoré časti snáď aj do kabinetu kuriozít. Toto ma pobavilo (ale sorry, nevyznám sa, a tak je možné, že je to v poriadku): Vojenská taktika#Známkovanie alebo o veliteľovi Vojenská taktika#Využitie chýb protivníka (Veliteľ čo sa dopúšta tohoto druhu chýb sa označuje ako neschopný veliteľ (nemusí byť ešte diletant alebo hlúpy)). Páčia sa mi aj Vojenská taktika#Vojnové hry. Manipulácia je opísaná takto: Na rozdiel od vojnovej lsti tu nepriateľa doslova dlhodobo (podľa inteligencie súpera, sprostého deň, múdreho aj roky) spracúvame až pokial dobrovoľne nejedná ako my chceme. A kurzívou v článku: Tím nie je stádo :-) --–Bubamara 07:24, 31. marec 2008 (UTC)[odpovedať]