Diskusia:Černovská tragédia

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prosím Vás, vyhoďťe z vety "V Černovej (časť Ružomberka) si obyvatelia z vlastných financií a z iniciatívy Andreja Hlinku, rodáka obce, postavili katolícky kostol v Černovej" to posledné "v Černovej", aby nevyzerala úplne dementne. Vďaka.

"V Černovej (časť Ružomberka) si obyvatelia z vlastných financií a z iniciatívy Andreja Hlinku, rodáka obce, postavili katolícky kostol."


Ak aj Tolstoj Černovskú tragédiu neodsúdil, neznamená to, že sa v Černovej vlastne nič zlého nestalo. Relativizovanie tejto tragédie je kontraproduktívne.--Otm 17:44, 27 október 2005 (UTC)

Vymyslený protest L.N.Tolstého je nedeliteľnou súčasťou existujúceho kánonu pri servírovaní tejto udalosti. Dovolím si tvrdiť, že rovnako zavádzajúcim spôsobom sa interpretujú aj ostatné okolnosti tejto udalosti. Slovo Tragédia v názve evokuje antickú drámu. **joseliani**

Udalosti v Černovej predovšetkým ukázali možnosti manipulácie a propagandy, ktoré v nastupujúcom 20. storočí mali ešte zohrať svoju tragickú úlohu... Príkladom mystifikácií môže byť široko propagovaná odsudzujúca reakcia L.N.Tolstého, ktorý sa vo svojom liste B.Bjornsonovi z 23.októbra 1907 ohradil slovami: "O pánu Apponyim som nikde a nič nepísal, dokonca som o existencii pána Apponyiho nemal ani tušenia, až kým som nedostal Váš list a novinárske výstrižky na túto tému. Môj článok o jeho činnosti je podvod." Citované podľa: Josef B. Michl, Bjornstjerne Bjornson, Obzor Bratislava 1970, str.99 Ak je uvedený citát pravdivý, doporučujem v hesle pasáž o Tolstom vypustiť, resp. spomenúť, že niekto v záujme "dobrej veci" zneužil Tolstého meno. --Otm 20:22, 27 október 2005 (UTC)

Sorry, na internete je vela zdrojov, ktore spominaju Tolsteho, aj v anglickom, aj v nemeckom jazyku. Zatial vidim hlas proti, ale ziaden dokaz. Najprv doslo k tragedii, potom bola snaha to ukazat svetu, manipulacia a propaganda je nezmysel. --Mt7 22:02, 27 október 2005 (UTC)
Dôkazom môže byť citovaná kniha. Treba si ju požičať a pozrieť sa, či tam taká pasáž naozaj je alebo nieje. Ešte raz opakujem, ak aj poprípade Černovskú tragédiu Tolstoj v skutočnosti neodsúdil, lebo o nej nevedel, tak to na podstate veci nič nemení. Polícia strieľala, boli mŕtvi a zranení, ... Ak to v tej knihe naozaj je, tak je to asi dôveryhodnejší zdroj, ako Internet, kde si každý môže napísať, čo sa mu zachce, bez citovania prameňov.--Otm 22:18, 27 október 2005 (UTC)
Ak niekto tvrdi, ze Toljstoj necital noviny a neinformoval sa - jednoducho neverim. --Mt7 22:21, 27 október 2005 (UTC)
Ja som to povodne vyhodil ako reakcia na "kvalitné" príspevky v článku madarizácia, ktoré ukazujú, že anonym nemá vôbec poňatia, čo píše, ani na elementárnej úrovni, ale hrá s ne veľkého interpretátora (to je dnes veľmi moderné - nič nevedieť ale interpretovať a hľadať "súvislosti"). Ale ak je toto konkrétne naozaj pravda (ja to naozaj neviem posúdiť), tak jednoducho treba toho Tolstého hore vypustiť a hotovo. Robiť z toho závery na čokoľvek pre celé storočie !!! je s prepáčením hodné asi tak osobitnej školy (aj tak, ktovie, k čomu sa ten hore uvedený citát vzťahuje, či je vôbec pravdivý atď atď.). Bronto 00:19, 28 október 2005 (UTC)
Dovoľte ešte malú poznámočku: "ak aj poprípade Černovskú tragédiu Tolstoj v skutočnosti neodsúdil, lebo o nej nevedel, tak to na podstate veci nič nemení" potom na veci rovnako nič nemení ani fakt, že sa k nej iní vyjadrovali - mohli o nej rovnako nič nevedieť. Vyjadrenia B.Bjornsona boli spochybňované práve s poukazom na to, že ich jediným zdrojom je Lederer (ktorý si mimochodom vymyslel aj historku s Tolstým). **joseliani**

Aj podľa stránky bol Hlinka v čase Černovskej tragédie hoci už odsúdený na slobode. Úvod hesla by preto bolo potrebné opraviť. To že väčšina strieľajúcich hajdúchov bola slovenského pôvodu je tiež historickým faktom - janičiar horší od Turka. Boli však nástrojom vládnej moci. Iný pohľad na Černovskú tragédiu to v konečnom dôsledku hoci nechtiac dokazuje. Inak by neboli odsúdení protestujúci ľudia, ale hajdúsi, ktorí do nich strieľali.--Otm 13:52, 28 október 2005 (UTC)

Priatelia, oceňujem Vaše korekcie, aj keď rozumiem dobre i Vašim limitom (ostatne len dokumentujú poslednú, Vami vytrvale odmazávanú pasáž o falošnom historickom vedomí). Dovoľte Vás upozorniť, že som priviedol 3 príklady dobových násilností - obete sedliackeho povstania pochádzali z Moldovy (Bessarábie), ide o časť vtedajšieho Rumunska a nie dnešného. Ďalej som uvádzal Petrohrad a poprevratovú ČSR. Ani jedno z nich sa teda nevzťahuje na Uhorsko, nerozumiem preto Vašej vete "V Uhorku boli takéto surové zásahy proti obyvateľstvu bežné, aj keď väčšinou z dôvodu masových štrajkov a vzbúr." **joseliani**

Obrázok Andreja Hlinku[upraviť zdroj]

Neškodilo by hodiť pod kostol obrázok hrobu A.Hlinku, prípadne pamätníka, ktorý je na priľahlom cintoríne... **NaitsirhcLM**


mne vadila hlavne ta prva veta[upraviť zdroj]

strielalo sa sice iba raz, ale ta cela udalolost ma predohru aj dohru --Mt7 19:45, 3. december 2006 (UTC)[odpovedať]

Tak to treba sformulovať inak, takto je to podľa mňa príliš nadnesené. A stále mi revertuješ aj keď ti opravím "októbera". Mz 19:58, 3. december 2006 (UTC)[odpovedať]
tak to prosim ta uprav, uz nebudem nic rv --Mt7 20:04, 3. december 2006 (UTC)[odpovedať]
MERCI --Mt7 22:40, 3. december 2006 (UTC)[odpovedať]