Diskusia s redaktorom:Lajoš

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ahoj, Lajoš. Vítame Ťa v slovenskej Wikipédii! / Welcome to the Slovak Wikipedia!
Slovenská Wikipédia je slovenská jazyková verzia Wikipédie, ktorá vznikla v októbri 2003 a k dnešnému dňu má 248 575 článkov.

Začal(a) si dobre a si na najlepšej ceste začať prispievať a pridávať množstvo dobrých článkov. Ďakujeme za Tvoj prínos k tvorbe encyklopédie a tešíme sa na spoluprácu. Veríme, že sa nám bude dobre spolu pracovať a že sa tu budeš medzi ostatnými cítiť príjemne.

Odporúčame Ti, aby si si prečítal/a nasledujúce stránky, ktoré Ti uľahčia prácu pri Tvojom upravovaní:

Príručka Pieskovisko
(miesto pre experimenty)

Obsah Pomocníka Kaviareň
(diskusia redaktorov)
Často kladené otázky Päť pilierov Wikipédie
Wikitext Čo Wikipédia nie je

Na diskusných stránkach sa vždy podpisuj: stačí napísať 4 vlnovky ~~~~ alebo ich vložiť kliknutím na ikonu lište nad oknom na úpravu.

Naopak články sa nikdy nepodpisujú.

Tak ešte raz vitaj a ďakujeme za Tvoje príspevky. Dúfame, že sa tu uvidíme často.
Za uvítací výbor: Kelovy


If you have questions, comments, or something is not clear to you, or if you would like to know something about the Slovak Wikipedia, look at the Slovak Wikiembassy, where someone might even help you in your language :).

Ahoj, ďakujeme za článok, ale pozri si prosím nápovedu. A existuje už článok Judaizmus (náboženstvo), osobne by som navrhol obsah Tvojho presunúť do neho a doplniť už existujúce informácie - pretože pod kultúrou si predstavujem niečo iné. --Kelovy 00:37, 11. október 2007 (UTC)[odpovedať]

tak medzitým bol článok zmazaný práve kvôli nesprávnemu názvu, ale text Ti hodím sem, aby sa nestratil:

Prečo by nás mal zaujímať judaizmus?[upraviť zdroj]

Jeden z dôvodov je ten, že korene židovského náboženstva siahajú asi 4 000 rokov nazad do histórie a iné veľké náboženstvá sú vo večšej miere zaviazané jeho Písmam. Posvätné spisy Hebrejov Posvätné hebrejské spisy sa začali "Tanachom". Meno "Tanach" pochádza z názvov z troch častí židovskej Biblie, ktoré sa v hebrejčine nazívajú: Tóra (Zákon), Neviím (Proroci), Chetuvím (Spisy). Počiatočné písmeno názvu každej časti je použité na utvorenie slova == TaNaCh ==. Tieto knihy boli písané po hebrejsky a po aramejsky od 16. do 5. storočia pred n. l. Židia veria, že boli napísané pod rôznym a klesajúcim stupňom inšpirácie. Preto ich radia do tohto poradia dôležitosti:

Tóra - päť Mojžišových kníh čiže Pentateuch (z gréckeho slova znamenajúceho "päť zvitkov"), Zákon zložený z Genezis, Exodusu, Levitikusu, Numeri a Deuteronomia čiže z 1. až 5. Mojžišovej. Pojem "Tóra" sa však dá použiť aj v súvislosti so židovskou Bibliou ako celkom, ba aj na ústne podaný zákon a Talmud.°

Neviím - Proroci od Jozuu k veľkým prorokom Izaiášovi, Jeremiášovi a Ezechielovi a dvanástim "malým" prorokom od Hozeáša po Malachiáša.

Chetuvím - Spisy pozostávajúce z básnických diel, ako sú Žalmy, Príslovia, Jób, Pieseň piesní a Plač. Patrí sem aj Rút, Kazateľ, Ester, Daniel, Ezdráš, Nehemiáš a Prvá a Druhá Paralipomenon.


° Talmud Z nežidovského hľadiska je "Tanach" čiže židovská Biblia najvýznamnejším zo židovských spisov. Ale židovský názor je iný. Mnohí Židia by súhlasili s komantárom rabína Adina Steinsaltza: "Ak je Biblia uholným kameňom judaizmu, potom je Talmud ústredným stľpom, ktorý stúpa od základov a podopiera celú duchovnú a intelektuálnu stavbu... Žiadne iné dielo nemalo porovnateľný vplyv na teóriu a prax židovského života." (The Essential Talmud[Talmud v kocke]) Čo je teda Talmud?

Ortodoxní Židia veria, že Boh dal Mojžišovi na vrchu Sinaj nielen písaný zákon, Tóru, ale že mu zjavil aj osobitný výklad, ako Zákon uplatňovať, ktorý sa mal odovzdávať ústne. Tomu sa hovorilo ústne podaný zákon. Talmud je teda písomné zhrnutie ústne podaného zákona s neskoršími komentármi a vysvetlívkami, ktoré usporiadali rabíni od druhého storočia n. l. do stredoveku.

Talmud sa zvičajne delí na dve hlavné časti:

Mišna: Zbierka komentárov dopĺňajúca biblický Zákon, založená na výkladoch rabínov nazývaných tannaim (učitelia). Bola spísaná koncom druhého a začiatkom tretieho storočia n. l.

Gemara(pôvodne nazývaná Talmud): Zbierka komentárov k Mišne od rabínov neskoršieho obdobia (tretie až šieste storočie n. l.)

Vedľa týchto dvoch hlavných častí môže Talmud obsahovať ešte aj komentáre ku Gemare od sredovekých rabínov. Medzi nimi vynikli rabín Raši (Solomon ben Isaac, 1040-1105), ktorý urobil ťažký jazyk Talmudu ovľa zrozumiteľnejším, a Rambam (Mojžiš ben Maimon, známejší ako Maimonides, 1135-1204), ktorý Talmud zostručnil ("Mišne tóra"), a tak ho sprístupnil všetkým Židom. --Kelovy 05:58, 11. október 2007 (UTC)[odpovedať]

Ešte raz prosím, aby si si (ak Ti čas dovolí) pozrel nápovedu. A netreba pridávať do článku informácie, ktoré v ňom už existujú, tešíme sa najmä na dopĺňanie, či vylepšovanie --Kelovy 17:21, 16. október 2007 (UTC)[odpovedať]