Divadlo Ludus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Divadlo Ludus

Divadlo Ludus je slovenské profesionálne divadlo pre mládež v Bratislave. V roku 2019 oslavuje 50. výročie svojej existencie a do novej kapitoly svojho pôsobenia vstupuje pod vedením Mgr. art. Martina Kubrana so špecifickým zameraním na mladého diváka (12+).

LUDUS tvorí iniciačné divadlo určené „prvodivákom“, ktorým sprostredkováva predovšetkým bohatstvo a atraktivitu súčasných divadelných a umeleckých výrazových prostriedkov, pestrosť foriem a spôsobov, akými sa dá v divadle spracovať napríklad klasický literárny text, tučný román, alebo vzdialená historická téma.

Divadlo pre študujúcu mládež v spolupráci so základnými a strednými školami pomáha rozvíjať komplexnú osobnosť mladého človeka v období jeho telesného, duševného a občianskeho dospievania.

Dramaturgia divadla ponúka nielen alternatívu k bežnej školskej výučbe, ale zároveň systematicky vychováva mladého diváka a občana. Venuje se trom hlavným dramaturgickým líniám:

  • Povinnej (čítankovej) literatúre - klasické dramatické texty i dramatizácie svetovej literatúry
  • Performance Lectures“ - odborné prednášky na rôzne témy s dôrazom na divadelné výrazové prostriedky a príťažlivý performačný prejav
  • Autorské inscenácie vychádzajúce z neliterárnych a neumeleckých textov. Spracovávajú významné historické udalosti alebo reflektujú aktuálne spoločenské témy.

Vo všetkých divadelných aktivitách je Divadlo LUDUS profesionálne, spolupracuje s profesionálnymi umelcami a vytvára atraktívne divadelné formy oslovujúce mládež.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°08′29″S 17°07′38″V / 48,141509°S 17,12716°V / 48.141509; 17.12716