Divergencia (trilógia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Divergencia
Divergent

Autor Veronica Rothová
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania Spojené štáty
Nakladateľstvo originálneho vydania HarperCollins
Dátum 1. vydania originálu 2011 – 2013
Literárny druh próza
Literárny žáner dobrodružný, sci-fi, dystopický, literatúra pre mládež

Trilógia Divergencia je románová sci-fi dobrodružná trilógia pre mládež, ktorú napísala americká spisovateľka Veronica Roth. Dej sa odohráva v post-apokalyptickom Chicagu.[1] Trilógia pozostáva z troch románov: Divergencia (Divergent; 2011), Rezistencia (Insurgent; 2012) a Experiment (Allegiant; 2013).[2][3] Štyri (Four : A Divergent Collection; 2014), slúži ako prológ k trilógii.

Spoločnosť trilógie definuje svojich občanov ich príslušnosťou k jednej z piatich frakcií, ktoré odstraňujú hrozbu slobodnej vôle, čím chránia bezpečnosť obyvateľstva. Hlavná predstaviteľka románov, Beatrice „Tris“ Priorová, sa narodila vo frakcii Sebazaprenia, ale vo svojich 16 rokoch sa rozhodla prestúpiť medzi Neohrozených. Musí sa vyrovnať s faktom, že je divergentná a skrývať to, pretože predstavuje hrozbu pre vodcov frakcii Informovanosti a Neohrozenosti, ktorí by ju v opačnom prípade zabili.

Zoznam kníh[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Christopher Borrelli. The next YA superstar? [online]. Chicago Tribune, 22 October 2013, [cit. 2013-10-23]. Dostupné online.
  2. Insurgent (Divergent Series #2) by Veronica Roth [online]. [Cit. 2013-09-03]. Dostupné online.
  3. Allegiant (Divergent Series #3) (B&N Exclusive Edition) by Veronica Roth [online]. [Cit. 2013-09-03]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Divergent trilogy na anglickej Wikipédii.