Dlhá voda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dlhá voda
potok
Zdrojnica Pilsko, Oravské Beskydy
Ústie Polhoranka, Oravská Polhora
Dĺžka 8,8 km
Povodie Orava
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-21-03-061
Číslo recipienta 4-21-03-10063
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Dlhá voda je potok na hornej Orave, v severnej časti okresu Námestovo.[1] Je to pravostranný prítok Polhoranky, meria 8,8 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Oravských Beskydách, v podcelku Pilsko[2], na východnom svahu vrchu Pilsko (1 556,9 m n. m.) v nadmorskej výške približne 1 420 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Najprv tečie východným smerom, priberá krátky ľavostranný (1 267,3 m n. m.), tiež pravostranný prítok z východných svahov Pilska a následne ďalší pravostranný prítok (1 000,3 m n. m.) z oblasti Suchého potoka. Potom sa stáča prechodne na juhovýchod, sprava priberá krátky prítok z lokality Ingery, stáča sa na východ a vstupuje do Podbeskydskej brázdy. Tu najprv priberá krátky prítok z juhovýchodného svahu Koňa (998,3 m n. m.) a pri osade Vyšný Mlyn sa rozvetvuje na dve ramená, pričom vedľajšie pravostranné sa stáča na juh a ústi do susedného Suchého potoka. Sprava následne priberá spomenutý Suchý potok a ďalej pokračuje na sever. Koryto sa výraznejšie vlní, sprava priberá niekoľko prítokov zo svahov Sihelnianskeho hrádku (993,4 m n. m.) a zľava tri prítoky z oblasti Plšetnice. Následne na dolnom toku priberá zľava Ľudmovku, značne rozširuje koryto a stáča sa na východ. Priberá ešte pravostranný prítok zo severného svahu Sihelnianskeho hrádku, ľavostranný Klobásovský potok a pri obci Oravská Polhora sa v nadmorskej výške cca 699 m n. m. vlieva do Polhoranky.[3]

Iné názvy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Plšetnica
  • Plšetnický potok
  • Dudov potok

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-03-09]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-10-20]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-03-09]. Dostupné online.