Dlhé diely

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O hudobnej skupine pozri Longital.
Dlhé diely
miestna časť
Dlhé diely v noci
Štát Slovensko Slovensko
Región Bratislavský kraj
Okres Bratislava IV
Mesto Bratislava
Mestská časť Karlova Ves
Súradnice 48°09′06″S 17°02′59″V / 48,151667°S 17,049722°V / 48.151667; 17.049722
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Dlhé diely (historický miestny názov Longital) je miestna časť v mestskej časti Karlova Ves.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Miesto, kde sa v dnešných rokoch rozprestierajú Dlhé diely, boli ešte koncom 70. tych rokov vinohrady, kde sa pestoval veľmi kvalitný vinič, ktorý bol známy ešte za čias Rakúsko-Uhorska a bol veľmi vyhľadávaný v celej monarchii. Taktiež tu boli záhrady, v ktorých sa pestovalo prevažne ovocie a to najmä Karloveské egreše, ktoré boli taktiež za Rakúsko-Uhorska známe. Začiatkom 80. tých rokov sa začala mohutná výstavba panelových domov na tomto území, čím sa navždy zrušil charakter a výzor tejto krásnej oblasti. Zanikli všetky vinohrady a dnes vinič a karloveský egreš pestuje už len pár pôvodných obyvateľov a to najmä v starej časti Karlovej Vsi.

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Dlhé diely sa nachádzajú v mestskej časti Karlova Ves. Sú orientované v západnej časti Bratislavy v kopcovitom teréne v blízkosti hraníc s Rakúskom, od ktorého ich oddeľuje len Dunaj. Je z nich výhľad na Bratislavu a Hainburg. Dlhé diely sa začínajú na začiatku Malých Karpát a vďaka tomu je terén Dlhých dielov veľmi kopcovitý. Hneď nad Dlhými dielmi začína Chránená krajinná oblasť Malé Karpaty.

Dlhé diely hraničia s Devínom, a Dúbravkou.

Podnebie[upraviť | upraviť zdroj]

Podnebie je tu ako v ostatnej časti Bratislavy teda mierne podnebie kontinentálneho charakteru. Priemerná ročná teplota je tu 10 °C. Zaujímavosťou Dlhých dielov je však častá odlišnosť počasia od zvyšných častí Bratislavy. Nakoľko sa nachádzajú v kopcovitom teréne, v jesenných dňoch je tu veľmi často hmla, no v Karlovej Vsi hmla už nie je. To isté platí aj v zime kedy tu sneží, a v iných mestských častiach Bratislavy nie.

Parky, lesy, flóra, fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Dlhé diely patrili medzi bohatú časť, v ktorej bol dostatok zelene a aj dostatok trávnatej plochy. V poslednom čase však zeleň chýba – najmä kvôli rozsiahlym stavebným projektom, keďže výstavba nebola regulovaná. Na konci Dlhých dielov sa nachádza jezuitský les, na dvoroch medzi panelovými domami sú trávnaté plochy a množstvo vysadených stromov rôzneho druhu. K flóre a faune Dlhých dielov možno zaradiť aj Chránenú krajinnú oblasť Malé Karpaty.

Ulice a námestia[upraviť | upraviť zdroj]

Detské ihrisko a v pozadí kovové prvky slúžiace ako dekorácia

Hlavným centrom Dlhých dielov je pešia zóna tiahnúca sa od Ulice Ľudovíta Fullu až po Cikkerovu ulicu. Jej hlavným bodom je námestie pred supermarketom Billa, kde sú lavičky, občerstvenie a aj posedenie. Na lampách sú zavesené okrasné živé kvety a vyššie sú vysadené stromy. Na tomto námestí sú zaujímavé hlavne kovové prvky rôznych tvarov. Na Dlhých dieloch sú ulice pomenované hlavne po významných osobnostiach. Taktiež sú tu tri ulice s menami Dlhé diely – od I až po III. Na týchto uliciach sa nachádzajú hlavne rodinné domy, ktoré stoja v blízkosti panelových, a tak tvoria zaujímavé architektonické riešenie. Z významných mien ulíc tu nájdete napr. ulicu Ľudovíta Fullu, Jamnického ulicu, alebo ulicu Hany Meličkovej.

Vzdelávacie inštitúcie[upraviť | upraviť zdroj]

Pri stavbe Dlhých dielov sa počítalo aj s tým, že bude nedostatok škôl, a preto sa tu postavili až tri základné školy. Z toho dve, Základná škola Alexandra Dubčeka a Základná škola Jána Amosa Komenského, sa v roku 2004 spojili. Do priestorov školy sa v roku 2006 nasťahovalo súkromné gymnázium Esprit[1], ktoré si od školského roka 2009/2010 prenajalo časť budovy bývalej Základnej školy Jána Amosa Komenského. V budove od 1. septembra 2008 pôsobí Súkromná základná škola pre žiakov s intelektovým nadaním (SZŠ CENADA[2]), ktorá realizuje aj experimentálne overovanie vzdelávania intelektovo nadaných detí (od 4 do 6 rokov) v úvodných ročníkoch základnej školy. Od 1. septembra 2014 tu začalo činnosť aj 8-ročné Súkromné gymnázium pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním (SG CENADA[2]). Za školou je veľký športový areál, pri ktorom čoskoro pribudne aj viacúčelová športová hala.

Treťou školou (po spojení škôl A. Dubčeka a J.A. Komenského sa stala druhou v poradí) je Základná škola Veternicová 20. Táto škola sa začala stavať ešte počas výstavby sídliska Dlhé diely no dokončená bola až okolo roku 2002. Tým sa stala aj jednou z najnovších škôl v Bratislave, ale jej negatívami je hlavne malý areál, malé priestory a menšia vybavenosť. Taktiež tu nájdeme niekoľko materských škôl.

Neďaleko Dlhých dielov sa v starej Karlovej Vsi nachádza aj stredná škola, a to Gymnázium Ladislava Sáru[3], ktoré má všeobecnovzdelávacie zameranie, ale aj bilingválne s jazykom talianskym.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Sídlisko Dlhé diely nie je ani zďaleka jednotvárne. Nachádza sa tu veľký počet panelových domov od 4 až po 12 poschodové postavené v rokoch 1987 – 1993. Takmer každý panelový súbor domov má odlišný náter aj charakter. Mnohé z nich sú už zateplené a majú vkusnú fasádu. Nové bytové objekty vyčnievajú z tejto architektúry a dve najvyššie budovy majú cez 20 poschodí. Od roku 1997 tu bolo postavených niečo cez vyše 30 novostavieb rôznych typov. Dlhé Diely majú moderné stavby, ale postavené na úkor zelene.V roku 2004 sprevádzkovali aj zanedbaný nedokončený most pri supermarkete Billa vedúci k areálu nového bytového komplexu.

Zaujímavou stavbou je budova pripomínajúca maják.

Gastronomické zariadenia[upraviť | upraviť zdroj]

Na Dlhých dieloch sa nachádza veľké množstvo občerstvení, reštaurácií, barov a krčiem. Všetky tieto zariadenia sú využívané v hojnom počte. Nakoľko je tu stravovacích zariadení dosť, je medzi nimi veľká konkurencia a preto majú svoje ceny na prijateľnej úrovni. Zo známejších reštaurácií sú to napr. pizzéria a reštaurácia Belavijo, reštaurácia Rotunda, palacinkáreň Mexiko, palacinkáreň Vikaro, pizza a pasta Jedna Báseň, reštaurácia Reštika, reštaurácia El Barrio a iné. Všetky tieto prevádzky ponúkajú aj denné menu. Ďalej sa tu nachádzajú donáškové služby ako napríklad, pizzéria Pepano, pizzéria Paradiso, Šup Šup pizza a pizzéria Deliverix. Všetky tieto prevádzky robia aj rozvoz. Je tu aj veľký počet pubov a barov ako napríklad Long Pub, Pub u Hada, Pub u Kľúčika, Kaviareň Melissa, Coins Pub, Pub Maják, Šport pub, Budejovická piváreň a rôzne iné.

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Sídlisko Dlhé diely ponúka bohaté športové možnosti. Na celom sídlisku je niekoľko ihrísk. Na Jamnického ulici nájdeme viacúčelové ihrisko s možnosťou zahrania si futbalu, basketbalu, tenisu či hokejbalu. Nájdeme tu aj menšiu horolezeckú stenu. Ďalší veľký športový areál je pri Základnej škole A. Dubčeka. Nájdeme tu ihriská na tenis, basketbal, bežeckú dráhu, mini futbalové ihrisko s umelou trávou. A pripravuje sa tu výstavba viacúčelovej športovej haly.

Obchodná sieť[upraviť | upraviť zdroj]

Celé sídlisko bolo spočiatku projektované len s jediným obchodným domom – centrum Pátek, neskôr odkúpený spoločnosťou Delvita a dnes už dlhé roky ako supermarket Billa. V decembri roku 2009 pribudlo na Kresánkovej ulici Tesco Expres – menší formát známej siete hypermarketov na Slovensku, ktoré aspoň čiastočne zmiernilo toto negatívum. Ale už na začiatku roku 2011 pribudlo na Majerníkovej ulici v priestoroch bývalých súkromných potravín ďalšie Tesco Expres, čím sa Dlhé Diely stali jediným sídliskom na Slovensku, kde sú dve predajne Tesco vzájomne najbližšie k sebe samým. V roku 2011 sa však konečne otvoril komplex supermarketu Terno na Kresánkovej ulici, priamo oproti Tescu Expres, čím ponúkol dlhodielčanom širokú možnosť výberu, v ktorom obchode nakupovať. Netreba zabúdať ani na supermarket Lidl otvorený v roku 2008, ktorý sa nachádza na Karloveskej ulici a je hojne navštevovaný. Na sídlisku sú aj súkromné obchody, ktoré ale postupne zanikajú kvôli konkurencii. Sídlisko Dlhé diely ešte stále čaká na svoj vlastný obchodný dom, kde by boli všetky služby. Takýto obchodný dom sa plánuje v Karlovej Vsi v mieste Bratislavskej vodárenskej služby. V roku 2016 spoločnosť Kaufland ozrejmila svoj plán vybudovať v blízkosti Molecovej ulice hypermarket Kaufland.

Občianska vybavenosť[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol a základná škola

Sídlisko Dlhé diely disponuje okrem menej dobrej obchodnej sieti aspoň dobrou občianskou vybavenosťou. Sídli tu niekoľko menších firiem, je tu sieť lekárni a lekárov. Sú tu až štyri lekárne. V minulosti sa na tomto sídlisku plánovalo aj zdravotnícke centrum, ktoré sa pre nedostatok peňazí nikdy nedokončilo a dnes na jeho základoch stoja nájomné byty. Taktiež tu nájdeme prvú Slovenskú samoobslužnú práčovňu, známu DVD a Blu-ray požičovňu House of Fun, štyri kaderníctva a štyri kozmetické salóny, zelovoc známy svojou širokou ponukou ovocia a zeleniny, päť novinových stánkov, domáce potreby, drogériu DM Markt, papiernictvo, železiarstvá, kopírovacie služby, kľúčovú službu a iné služby. Dlhé diely majú taktiež aj svoju vlastnú poštu Ba 44 aj s pobočkou Poštovej banky. Na sídlisku sa nachádzajú dve filiálky Slovenskej sporiteľne, ďalej filiálky VÚB, Tatra Banky, ČSOB a Prima banky.

Spoločenské problémy[upraviť | upraviť zdroj]

Dlhé diely nemajú takmer žiadne spoločenské problémy. Sú situované v bratislavskom obvode s najmenšou kriminalitou zo všetkých obvodov. Je tu malá kriminalita a policajti tu riešia málo problémov, čo v praxi znamená, že sa ľudia iba veľmi zriedka stretávajú so spoločenskými problémami, preto Dlhé diely patria medzi obvody s najnižšou kriminalitou.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Najväčším problémom tohto sídliska je doprava, lebo je situované v kopcovitom teréne a v zime je pri hustejšom snežení väčšinou neprejazdné. Do roku 2006 tu jazdili len krátke autobusy, ktoré kapacitne nestačili už koncom 90-tych rokov. Na Dlhé diely boli už od začiatku plánované trolejbusy a tento zámer sa podarilo naplniť až v roku 2006 kedy tu začali premávať prvé trolejbusy. Sú to trolejbusy Škoda 25Tr a ako prvé na Slovensku mali duálny pohon – a to elektrický a dieselový. Trolejbusy sú v prednej časti nízkopodlažné, v zadnom kĺbe majú jeden schod. Ich trať je jedinečná aj tým, že nie je napojená na ostatnú trolejovú sieť. Toto napojenie sa len plánuje a jeho realizácia je ešte vzdialená. Pri plánovaní metra sa myslelo aj na Dlhé diely a malo tu mať jednu alebo dve zástavky. Nakoľko sa metro v Bratislave nevybudovalo a v najbližších tridsiatich rokoch sa ani neplánuje, Dlhé diely budú závislé len od trolejbusovej dopravy.

Panoráma dolnej časti sídliska Karlova Ves a časti sídliska Dlhé diely pri pohľade z ulice Staré grunty (júl 2008)
Panoráma dolnej časti sídliska Karlova Ves a časti sídliska Dlhé diely pri pohľade z ulice Staré grunty (júl 2008)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SG Esprit www.sgesprit.sk
  2. a b CENADA www.centrumnadania.sk
  3. Gymnázium Ladislava Sáru gymlsba.edupage.org

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Dlhé diely

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]