Dlhosrstý vipet

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dlhosrstý vipet

Krajina pôvodu Spojené štáty
FCI kód neuznané plemeno
Štandardy CKC
Výška 45-49 cm (suky)
48-51 cm (psy)
Hmotnosť 6-12 kg
Pôvodné určenie
Terajšie určenie
Názov v krajine pôvodu {{{Názov}}}
Synonymá Silken Windsprite, Longhaired Whippet
Zaužívaná skratka {{{Skratka}}}
Zoznam psích plemien
Psí portál

Dlhosrstý vipet je psie plemeno neuznané v FCI. Bolo vyšľachtené v USA.

Vzhľad a povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Dlhosrstý vipet je štíhly a elegantný pes s dlhou hlavou, tmavými očami a nosom. Má malé uši, dlhé nohy, štíhle telo a dlhý chvost. Vďaka jemnej srsti lepšie znáša vyššie aj nižšie teploty ako krátkosrstý vipet. Srsť môže byť sfarbená rôzne (biela, čierna, hnedá, červená, plavá, krémová, modrá apod.). Dlhosrstý vipet má pôsobiť atleticky a elegantne.

je priateľský, inteligentný a temperamentný pes. Jeho zaradenie medzi chrty naznačuje, že je to pes loviaci zrakom, v dnešnej dobe vhodný najmä na psie športy (coursing).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Písomne je existencia dlhosrstého vipeta doložená už v renesancii. Časom sa však viac uplatnil krátkosrstý variant a dlhosrstý vipet upadol takmer do zabudnutia.

V 50. rokoch 20. storočia sa americký chovateľ Walter Wheeler rozhodol oživiť toto takmer vyhynuté plemeno. Vo svojej chovateľskej stanici Windsprite Whippet Kennels odchovával dlhosrsté šteňatá na krátkosrstých rodičoch s recesívnym génom pre dlhú srsť. V roku 1981 založili chovatelia dlhosrstých vipetov prvú asociáciu plemena - The Long Haired Whippet Association, ktorá mala za úlohu propagovať toto plemeno a tak podnietiť jeho väčšie rozšírenie.

Dnes je dlhosrstý vipet uznaný v Continental Kennel Club (CKC) a niektorých menších kynologických kluboch v Spojených štátoch. Plemeno sa vyskytuje najmä v Spojených štátoch a Kanade, zopár jedincov sa však nájde aj v Európe (Spojené kráľovstvo, Švajčiarsko, Francúzsko a Nemecko).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]