Dobrý festival

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dobrý festival

IMT Smile na Dobrom festivale
Základné informácie
Typ festivalumultikultúrny hudobný festival
Založenie2008
Ročník12
Dátum konaniapolovica júna, každoročne
MiestoDelňa, Prešov, Slovensko
Ďalšie odkazy
Webdobryfestival.sk

Dobrý Festival je hudobný festival, ktorý sa koná v Prešove.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Dobrý festival je spojený s tradíciou folkového festivalu, pôvodne Festival dobrej hudby, ktorá bola založená už v roku 1990 členmi kapely Mloci a Žobráci. V roku 2007 dostal ponuku na pokračovanie festivalu Miro Tásler z IMT Smile, ktorý ho premenoval na Dobrý festival.

Od svojho vzniku až do súčasnosti na festivale vystúpili české a slovenské hviezdy ako IMT Smile, Desmod, Iné KafeTublatanka, Kandráčovci, Horkýže Slíže, Lúčnica, Puľs, Gladiator, Janek Ledecký, Xindl X, Čechomor, Zuzana Smatanová, Alkehol, Slobodná Europa, Katka Knechtová, Katka Koščová, Hex, Heľenine oči, Chiki liki tu-a, Peter Nagy, Peter Lipa, AMC trio, Groovin’g Heads, Korben Dallas, Ex-tip, Živá voda, Komajota.

Aj zahraniční headlineri Gary Moore, Skunk Anansie, Steven Seagal, David Hasselhoff, LP, Sepultura, Roni Size, Freak Power, John B, London Electricity, Goldie.

V roku 2012 sa vrátil Dobrý festival na amfiteáter,[1] ktorý bol postavený v roku 1952. Viac ako 50 kapiel vystúpilo pre 10 000 ľudí na troch scénach. Headlinerom bol Drum’n’bass DJ Goldie, kozmopolitná kapela NOHA a slovenská kapela IMT Smile.

V roku 2018 si festival dal pauzu, pretože sa areál festivalu rekonštruoval.[2]

Filozofia[upraviť | upraviť zdroj]

Filozofiou je vytvoriť hudobne pestrý festival[3] a ukázať v Prešove vystúpenie populárnych kapiel z Česka a Slovenska. Headlinerom je stále legenda zo zahraničia, ktorá inšpirovala tvorcov festivalu.

Okrem hudby dáva festival priestor aj pre ďalšie umenie, šport a zábavu.[4] Dobrý festival je spojený s tradíciou ľudového festivalu Dobrej HUDBY (Festival dobrej hudby), ktorá bola založená už v roku 1990 členmi kapely Mloci a Žobráci. Dobrý festival rozšíril koncept folkového festivalu.

Teraz na festivale vystupujú kapely rôznych štýlov hudby, ako alternatíva, rock, pop, drum & bass, real house music, punk, jazz, blues a metal.

Headlineri[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://www.gregi.net/clanky/dobry-festival-rozozvuci-presovsky-amfiteater/
  2. https://presov.korzar.sme.sk/c/20737645/dobry-festival-v-presove-toho-roku-nebude.html
  3. https://hudba.zoznam.sk/reportaze/19-06-2019-dobry-festival-sa-po-roku-vratil-na-festivalovu-mapu-potrapilo-ho-vsak-pocasie/
  4. https://pis.sk/clanok/18013/dobry_festival_pripravil_bohaty_hudobny_a_sprievodny_program_pre_deti_aj_dospelych.html

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]