Dobrá Niva (hrad)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dobrá Niva
hrad
Štát Slovensko Slovensko
Región Banskobystrický
Okres Zvolen
Obec Podzámčok
Súradnice 48°30′11″S 19°06′13″V / 48,50306°S 19,10361°V / 48.50306; 19.10361
Vznik 13. storočie
Pre verejnosť verejnosti prístupný
Najľahší výstup obec Podzámčok
Poloha na Slovensku
Poloha na Slovensku
Poloha na Slovensku
Poloha v Banskobystrickom kraji
Poloha v Banskobystrickom kraji
Poloha v Banskobystrickom kraji
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Dobrá Niva (-normovaný názov[1]; iný [a starší normovaný] názov: Dobronivský hrad) je zrúcanina gotického hradu nachádzajúca sa v obci Podzámčok.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Hrad vznikol asi po mongolskom vpáde v druhej polovici 13. storočia ako strážny objekt pri starej obchodnej ceste južne od Zvolena. V listinách sa spomína až v rokoch 1305/1306. Bol centrom dobronivského kráľovského majetku až do 16. storočia. V 15. storočí (1424 – 1486) patril do majetku kráľovien. Hrad bol začiatkom 17. storočia už v takom zlom stave, že sa správa Dobronivského panstva presťahovala do novej budovy, ktorú postavili v podhradí v roku 1609. Na hrade ostala len vojenská posádka. V období renesancie viackrát menil majiteľov, najdlhšie, od roku 1614 do 1804, ho vlastnili Esterháziovci. Od konca 18. storočia pustol a dnes je konzervovanou zrúcaninou.

Exteriér[upraviť | upraviť zdroj]

Hrad pozostával z dvojposchodového paláca, veže a kamenných hradieb – najznámejšia rytina hradu J. Nypoorta je bohužiaľ iný hrad, ktorý pravdepodobne omylom doplnil na rytinu. Vonkajšie opevnenie bolo zemné. Obranu hlbokých priekop a širokých valov, ktoré sa prstencovito rozkladali okolo kopca, posilňovali určite streľbou z hradu. Nezachovali sa však strieľne, ktoré by tomu nasvedčovali. Vo vonkajšom zemnom opevnení, ktoré pripomína anglický typ hradu motte, sú aj stopy po výčnelkoch – akoby flankovacej bašty. Opis hradu z roku 1668 popisuje hradný palác ako kamennú stavbu, ktorú chránili dve brány, bašta a silné opevnenie.

Súčasný stav[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes je na najvyššom mieste homoľovitého návršia zachované torzo palácovej stavby, ktorá bola nedávno opravovaná. Oprava však bola vykonaná citlivo (bez zbytočného betónovania) so slabo viditeľnými stopami po oprave. Areál hradu je udržiavaný (pokosená tráva, lavičky, ohnisko, informačná tabuľa a ihličnaté stromy).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Zámky.sk – zdroj, z ktorého (pôvodne) čerpal tento článok.