Jozef Šošoka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Dodo Šošoka)
Jozef „Dodo“ Šošoka
Základné informácie
Popis umelca slovenský hráč na bicie nástroje
Rodné meno Jozef Šošoka
Umelecké mená Jozef „Dodo“ Šošoka
Narodenie 16. marec 1943
Hronské Kosihy, Slovensko
Bydlisko Piešťany
Úmrtie 21. november 2008 (65 rokov)
Piešťany
Pôsobenie Istropolitana, The Gentlemen, Braňo Hronec, Boston Jazz Quartet, Slovenské jazzové kvarteto, International Percussion Ensemble množstvo ďalších...
Žáner džez, hard bop
Hrá na nástrojoch bicie
Roky pôsob. 1958 – 2008
Vydavateľstvá Opus, Jazzpoint records

Jozef Šošoka, prezývaný Dodo (* 16. marec 1943, Hronské Kosihy – † 21. november 2008, Piešťany) bol slovenský džezový hudobník. Pôvodným povolaním pedagóg. Nestor a propagátor džezu na Slovensku.

Diskografie:CD "BOP-TOP" The Czecho- Slovak- American Jazz Quartet J.Gardner-piano A.Praskin-altosax J.D.Šošoka- drums P.Kořínek- bass

Producent by Art and jazz agendy 1992

Štúdiá[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1959 zmaturoval na gymnáziu v Komárne. Potom pokračoval v štúdiu na Pedagogickej fakulte v Nitre, kde promoval v roku 1963. V roku 1988 skončil Berklee College of Music v americkom Bostone.

Hudobná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Množstvo kontaktov na významných zahraničných hudobníkov získal počas svojho štúdia na Berklee College Of Music v Bostone. Hral napríklad s osobnosťami ako Charlie Mariano, Hans Koller, Lee Konitz, Atilla Zoller, Aladar Pege, Linda Sharrock, Larry Smith, Tomasz Stanko, Bireli Lagrene, Piotr Baron, Barbara Dennerlein, Jan Jankeje, Marek Balata, Harry Sokal, Wolfgang Puschnig, John Purcell a s mnohými ďalšími.

Z jeho diskografie sú významné: album Už sa ženiť nebudeme s Ladislavom Gerhardtom, Bratislava Blue s Petrom Cardarellim, Jazz At Philharmonic s Larrym Smithom a prvé slovenské džezové CD – Meditation Jazz Trio.

Počas svojho života získal niekoľko významných ocenení, medzi inými aj americkú Cenu Leo Danihelsa za hudbu. Slovenský hudobný fond mu udelil Cenu za celoživotné dielo, propagáciu džezu doma i v zahraničí a za vernosť džezu.

Na konci života sa usadil v Piešťanoch, kde žil s výtvarníčkou Ivetou Schwarzbacherovou. Svadbu mali v roku 2007 počas európskeho festivalu poézie, divadla a hudby Capalest v Banskej Štiavnici. Pár vlastnil aj známu Jazz Art Gallery v Piešťanoch, kde Šošoka pozýval popredných hudobníkov na koncerty.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1982 – Various – Bratislava Jazz Days 1982, dvojalbum LP vinyl Opus – 9115 1404—05, Opus – 9115 1404-05
  • 2008 - Jozef Dodo Šošoka - Slovak Jazz Trio, Drums & Percussion Acoustic Music 2CD
  • 2008 – Jan Jankeje Mobil Band Live Piestany. Jan Jankeje, Frantisek Havlicek, Manfred Ferro, Mirislav Klimes, Dodo Sosoka

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Matzner, Poledňák, Wassenberger a kol.: Encyklopedie jazzu a moderní popularni hudby. Část jmenná – československá scena. (Praha 1990)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]