Dom Simpsonovcov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dom Simpsonovcov
Replika domu Simpsonovcov v Nevade
Replika domu Simpsonovcov v Nevade
Základné údaje
Výstavbajúl 1997
Majiteľ
Súčasný majiteľHomer Simpson
Poloha
Adresa742 Evergreen Terrace
Springfield, USA

742 Evergreen Terrace je fiktívna ulica a číslo domu rodiny Simpsonovcov, žijúcich vo Springfielde, zo seriálu Simpsonovci a celovečerného filmu Simpsonovci vo filme. Dom je v seriáli majetkom Homera Simpsona. Na ľavej strane od domu (z pohľadu z vozovky) je dom Homerom nenávideného suseda Neda Flandersa s adresou 744 Evergreen Terrace. Dom napravo od domu Simpsonovcov bol obývaný hneď niekoľkými ľuďmi – napr. Sideshow Bobom, Ruth a Laurou Powersovými, alebo Connie a Bonnie Flandersovými (neterami Neda Flandersa).

Plán domu[upraviť | upraviť zdroj]

Dom je svetlo ružový (v predchádzajúcich epizódach seriálu bol hnedý). Dom Simpsonovcov je poschodový dom s pivnicou a podkrovím. Budova je asi 15 m široká.

Prízemie[upraviť | upraviť zdroj]

Dverami sa dostaneme do predsiene, kde sa oblúkom vľavo dostaneme do obývacej izby a kuchyne, ľavý oblúk vedie do jedálne. Z jedálne a obývacej izby vedú arkiere. Z predsiene vedú schody na poschodie. Zozadu domu sú schody do suterénu (v niektorých epizódach sú tieto dvere nahradené skriňou).

1. poschodie[upraviť | upraviť zdroj]

Na prvom poschodí sú spálne. Marge a Homer majú spoločnú spálňu s kúpeľňou. Na poschodí sa tiež nachádzajú izby Barta, Lízy a Maggie Simpsonových.

Záhrada[upraviť | upraviť zdroj]

Dom na strome. (ilustrácia)

Zadná časť pozemku (záhrada) je ohraničená dreveným plotom a živým plotom. Na záhrade je terasa a Bartov Treehouse - dom na strome. V niektorých dieloch býva pri plote Neda Flandersa hojdacia sieť, v ktorej spí Homer.

Vybavenie domu[upraviť | upraviť zdroj]

Suterén[upraviť | upraviť zdroj]

V suteréne sa nachádza práčka, sušička, hlava sochy (ktorú Bartovi dal pán Burns ako odmenu, keď Bart Burnsovi daroval krv). Niekedy sa tam objaví stôl na stolný tenis, chladnička a ďalšie veci. V jednej z epizód dokonca Marge zistí, že pivnica v minulosti bola saunou.

Obývacia izba[upraviť | upraviť zdroj]

V obývacej izbe sa nachádzajú 2 červené pohovky, vo väčšine epizód sa však objavuje len 1. Nad gaučom visí jednoduchý obraz lode. V jednej z epizód Homer obraz zničí a zo skrine vytiahne jeho repliku.

Adresa a telefónne číslo[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti seriálu sa adresa rôzne menila - 1094, 1092, 59, 94, 430, 723 a 1024 Evergreen Terrace. V jednom z dielov mali Simpsonovci adresu Spalding Way 430. Tá súčasná adresa (v novších dieloch) je 742 Evergreen Terrace. Telefónne číslo nie je presne určené, vždy sa mení. Nové však začína číslami 555.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dům Simpsonových na českej Wikipédii.