Donkey Kong (videohra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Donkey Kong

Logo hry
Základné informácie
VydavateľNintendo
NávrhŠigeru Mijamoto
Dátum vydania1981
ŽánerArkáda
MódSingleplayer
Platformahracie automaty
Atari 2600
Nintendo Entertainment System
Game Boy Advance

Pozri aj Videoherný portál

Donkey Kong je arkádová videohra z roku 1981 od spoločnosti Nintendo pre hracie automaty. Je to prvá hra v Donkey Kong sérii a zároveň prvá hra, v ktorej sa objavil Donkey Kong a zároveň i Mario, maskot Nintenda.

Po vydaní postupne vznikali porty hry pre iné platformy, aj na moderné konzoly Nintenda prostredníctvom Virtual Console služby.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Veľká gorila Donkey Kong uniesla Paulinu, priateľku Maria (v pôvodnej verzii pomenovaný ako Jumpman), ktorý ju musí zachrániť.

Gameplay[upraviť | upraviť zdroj]

Cieľom hry je získať čo najvyššie skóre. Hra je rozdelená na štyri úrovne: každá predstavuje konštrukciu z lešenia, na ktorej vrchole je Donkey Kong väzniaci Paulinu. Hráč ovláda Maria pohybom do strán a skákaním, pričom jeho cieľom je dostať sa na vrchol lešenia k Pauline a vyhýbať sa pri tom rôznym prekážkam (najmä sudom, ktoré po ňom sústavne hádže Donkey Kong). Každou prekonanou prekážkou a úrovňou sa hráčove skóre zvyšuje.

Hráč má počas celej hry 3 životy. Po každej prehre sa súčasná úroveň resetuje, po troch prehrách sa skončí celá hra. Po prekonaní poslednej, štvrtej úrovne (počas ktorej musí Mario zničiť 8 častí lešenia a tak zapríčiniť pád Donkey Konga na zem) sa úrovne začnú postupne recyklovať, avšak so zvyšujúcou sa obtiažnosťou.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Vývoj hry trval 4 až 5 mesiacov, Mijamotovým cieľom vývoja bolo spraviť hru, ktorou by sa firme podarilo preraziť na americkom trhu.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Donkey Kong Developer Interview - NES Classic Edition [online]. Nintendo, [cit. 2019-12-05]. Dostupné online. (po anglicky)