Doolittlov nálet

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
B-25B Mitchell na USS Hornet

Doolittlov nálet (angl. Doolittle Raid) alebo nálet na Tokio (angl. Tokyo Raid) bol letecký útok, ktorý sa uskutočnil v sobotu 18. apríla 1942. Bol to vzdušný nálet USA na japonské hlavné mesto Tokio a iné miesta na ostrove Honšu počas druhej svetovej vojny. Bola to prvá vzdušná operácia, ktorej cieľom boli japonské domovské ostrovy. Ukázalo sa, že Američania boli schopní letecky napadnúť japonskú pevninu. Cieľom bola aj odveta za nečakaný útok na Pearl Harbor. Odvetný úder mal zároveň zlepšiť americkú morálku. Nálet bol plánovaný a vedený podplukovníkom Jamesom Doolittlom z amerických vzdušných síl.

Šestnásť stredných bombardérov B-25B Mitchell vzlietlo, bez stíhacieho sprievodu z americkej lietadlovej lode USS Hornet hlboko v západnom Tichom oceáne, každý s posádkou piatich mužov. Podľa plánu mali zasiahnuť vojenské ciele v Japonsku a pokračovať na západ aby pristáli v Číne. Pristátie so stredným bombardérom na lietadlovej lodi bolo totiž nemožné. Pri nálete prišlo o život 50 ľudí vrátane civilistov a zranilo sa okolo 400 ľudí. Pätnásť lietadiel dosiahlo Čínu ale všetky havarovali, zatiaľ čo šestnáste pristálo vo Vladivostoku v Sovietskom zväze. Z 80 členov posádok prežilo misiu 77. Osem členov posádok bolo zajatých japonskou armádou v Číne, traja boli neskôr popravení a jeden v zajatí podľahol chorobe. B-25B, ktoré pristalo v ZSSR bolo skonfiškované a jeho posádka internovaná na viac ako rok, než im bolo dovolené „utiecť“ cez Spojencami okupovaný Irán za pomoci NKVD.

Následky náletu[upraviť | upraviť zdroj]

Nálet spôsobil Japonsku zanedbateľné materiálne škody, avšak mal veľký psychologický účinok. Pozdvihol morálku v Spojených štátoch. Naopak v Japonsku vznikli pochybnosti o schopnosti vojenských predstaviteľov zabezpečiť obranu domácich ostrovov. Zároveň bol nálet, pri ktorom zahynulo viacero civilistov, využitý na propagandistické účely, aby zvýšil túžbu Japoncov po odplate.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Doolittle Raid na anglickej Wikipédii.