Downtown Eastside (Vancouver)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha štvrte Downtown Eastside

Downtown Eastside (DTES) je jedna z najstarších mestských častí v kanadskom meste Vancouver v provincii Britská Kolumbia. Pozostáva z nasledujúcich častí: Chinatown, Gastown, Oppenheimer Park (bývalý Japantown), Thornton Park, z námestia Victory Square a malej priemyselnej oblasti na severe.[1]

Zo západu je ohraničená ulicou Cambie Street, na východe Clark Drive, na severe pobrežím a na juhu ulicami Venables Street/Prior Avenue, pričom Hastings Street prechádza jej stredom.

Táto oblasť sa vyznačuje vysokým výskytom chudoby, užívania drog, prostitúciou, výskytom trestnej činnosti a pestrou históriou komunitného aktivizmu.[2] Ulice Hastings a Cordova Street boli kedysi hlavné nákupné oblasti v meste, mnohé z maloobchodných predajní, ktoré rozkvitali až do začiatku 80. rokov sú dnes preč. Táto oblasť sa stala obeťou významného útlmu, no v súčasnosti sa budovy renovujú a v oblasti vzniklo veľa nových podnikov. V posledných rokoch došlo k napätiu medzi developermi a obyvateľmi vzhľadom na narastajúcu gentrifikáciu oblasti.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Budova Woodward’s W43 v roku 2009

Táto oblasť bola centrom mesta na prelome 19. a 20. storočia. Radnica, budova súdu, Carnegie Community Centre a knižnica Vancouver Public Library boli umiestnené tu, spolu so sídlom BC Electric Railway Company a ako taká bola centrom železničnej prepravy vo Vancouveri a v jeho okolí. Bola aj hlavnou nákupnou oblasťou, ktorá sa koncentrovala v obchodnom dome Woodward’s. Okolité časti ulice Hastings Street predstavovali hlavnú kultúrnu a zábavnú štvrť. Pred vypuknutím druhej svetovej vojny v Japantowne sídlila veľká japonská komunita.

Vancouverská polícia pri zatýkaní na ulici v mestskej časti Downtown Eastside

Ako sa centrum mesta presúvalo viac na západ a zákazníci využívali nové obchodné strediská, začal Downtown Eastside upadať. S množstvom lacných hotelov a pivární a s už aj tak dosť rozšíreným alkoholizmom sa v oblasti rozšírilo užívanie tvrdých drog. Keď v 70. rokoch presunul Eaton's svoje hlavné obchodné stredisko z ulice West Hastings Street, pokles objemu zákazníkov viedol v roku 1993 k uzatvoreniu obchodného domu Woodward’s. Približne v tom čase sa v meste stalo užívanie cracku vážnym problémom a z tejto mestskej časti začali na dlhú dobu odchádzať firmy poskytujúce tovar a služby.

V posledných rokoch ale došlo k obratu. Vznikli nové záložne, obchody pre turistov a ľudí s nízkymi príjmami, reštaurácie, filiálky armády a námornictva, predajne šatstva, obchody s potravinami, mäsiarstva a pod. Niektoré prevádzky pozdĺž Hastings Street sú stále prázdne a často sú na predaj aj celé budovy. Otvárajú sa nové umelecké galérie, fast foody a prichádzajú sem pôsobiť aj rôzne charitatívne organizácie poskytujúce sociálne služby.

V 80. rokoch sem boli vytlačené prostitútky z ostatných vancouverských mestských častí. Od 80. rokov bol nahlásený veľký počet nezvestných prostitútok z tejto oblasti. Sériový vrah Robert Pickton bol v decembri 2007 uznaný vinným zo zavraždenia 6 z nich a podozrivý zo spáchania najmenej 20 ďalších vrážd na jeho prasacej farme v meste Port Coquitlam. Vyšetrovanie ďalších prípadov stále pokračuje.

Demografia[upraviť | upraviť zdroj]

V tejto mestskej časti žilo v roku 2001 16 590 obyvateľov. Podľa údajov mesta 10 percent obyvateľov sa označilo za indiánov, čo predstavovalo približne 10 percent celkovej populácie indiánskeho etnika v meste. V roku 2001 tvorili prisťahovalci 43 percent obyvateľov, z toho 23 percent bolo z Číny, 5 percent z Vietnamu, 2 percentá z Hongkongu a 14 percent z ostatných krajín. Jedno percento obyvateľov žilo v Downtown Eastside na základe víz a povolenia k pobytu, alebo malo štatút utečenca.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 2005/06 Downtown Eastside Community Monitoring Report [online]. City of Vancouver, 2007, [cit. 2010-10-12]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Exclusive demographic picture: A comparison of key statistics in the DTES, Vancouver, B.C. and Canada [online]. Globe and Mail, 2009-02-13, [cit. 2010-10-12]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]