Drahotína Kardossová-Križková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Drahotína Kardossová-Križková
slovenská folkloristka a národnokultúrna pracovníčka
Narodenie7. apríl 1867
Kremnica, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie24. september 1944 (77 rokov)
Majer, Slovensko
ManželAlexander Kardoss

Drahotína Kardossová-Križková (* 7. apríl 1867, Kremnica – † 24. september 1944, Majer) bola slovenská folkloristka a národnokultúrna pracovníčka.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v rodine významného občana Kremnice Pavla Križka a jeho manželky Márie rodenej Marčekovej (pochádzala z Mošoviec - † 4. jún 1898). Jej súrodencami boli Bohuslav Križko a Milutín (Želislav) Križko. Po absolvovaní ľudovej a meštianskej školy sa vzdelávala sama. Život prežila v rôznych mestách doma i v zahraničí: do roku 1914 v Dolnom Kubíne a Kroměříži, v roku 1914 – 1918 väznená vo Viedni a vo Vacove, potom žila v Kremnici a v roku 1919 – 1944 v Banskej Bystrici-Majeri.

Venovala sa národno-uvedomovacej, kultúrno-výchovnej a spolkovej činnosti, organizovala prednášky, výstavy, divadelné predstavenia, zbierky na podporu slovenských študentov. Zozbierala asi 300 slovenských ľudových prísloví a porekadiel, ktoré poskytla A. P. Zátureckému, asi 150 ľudových piesní, zapisovala aj zvyky, obyčaje, detské hry a zbierala predmety ľudovej kultúry pre múzeá. Od roku 1892 na podnet Andreja Kmeťa sa zamerala najmä na zbieranie ľudových výšiviek. Podieľala sa na založení priemyselno-kupeckého spolku, ktorý by organizoval výrobu a odbyt ľudových výšiviek a čipiek. Za národnú činnosť bola roku 1914 pod zámienkou špionáže odsúdená. Zážitky z väzenia spracovala v autobiografickej črte, písala aj cestopisné črty, krátke prózy a odborne zamerané knižné publikácie a viaceré národopisné štúdie v Slovenských pohľadoch, Národných novinách, Živene a i. Členka Muzeálnej slovenskej spoločnosti, Lipy, Matice slovenskej, Živeny, roku 1917 zakladateľa jej odboru v Banskej Bystrici, tajomníčka Čs. jednoty v Kroměříži.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]