Dredge-up

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dredge-up je perióda vo vývoji hviezdy, kde sa povrchová konvektívna zóna rozširuje nadol do vrstiev s materiálom, v ktorom prebieha nukleosyntéza. Výsledkom je zamiešanie produktov fúzie do vonkajších vrstiev atmosféry hviezdy. Takéto nuklidy sa môžu objaviť v spektre hviezdy.

Prvý dredge-up nastáva, keď hviezdy hlavnej postupnosti prechádzajú do vetvy červených obrov. Výsledkom tohto konvektívneho mixovania je atmosféra indikujúca spektrálne stopy vodíkovej fúzie: 12C/13C a C/N pomery sú zmenšené a povrchový nadbytok lítia a berýlia môže byť znížený. U hviezd 4 až 8-krát hmotnejších ako Slnko, keď sa fúzia hélia v jadre blíži ku koncu, prúdenie premieša produkty uhlíkového cyklu, čoho vyvrcholením je druhý dredge-up.[1] Tento druhý dredge-up vyvrcholí vo zvýšení prebytku povrchového 4He a 14N, zatiaľ čo množstvo 12C a 16O sa zníži.[2]

Tretí dredge-up nastane po vstupe masívnej hviezdy do asymptotickej vetvy obrov, pričom prebehne héliový záblesk zároveň s horením hélia. Tento dredge-up spôsobuje vystupovanie hélia, uhlíka a produktov s-reakcie na povrch hviezdy. Výsledkom je zvýšenie prebytku uhlíka v pomere ku kyslíku, ktorý môže vytvoriť uhlíkatú hviezdu.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LAMBERT, D. L.. Elements and the Cosmos. Ed. Mike G. Edmunds and Roberto J. Terlevich. [s.l.] : University of Cambridge, 1992. ISBN 052141475X. Observational Effects of Nucleosynthesis in Evolved Stars, s. 92–109.
  2. a b KWOK, Sun. The origin and evolution of planetary nebulae. [s.l.] : Cambridge University Press, 2000. ISBN 0521623138. S. 199.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dredge-up na anglickej Wikipédii.