Duša (vodný tok)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Duša je umelo upravený vodný tok na východe Slovenska, pravostranný prítok Laborca, s ktorým tečie súbežne a do ktorého ústi na jeho dolnom toku. Od preložky Duše na strednom toku, západne od Michaloviec (preložka niekedy označovaná ako Duša I.), je tok označovaný ako Dolná Duša. Na dolnom toku bola vybudovaná ďalšia preložka označovaná ako Vrbnická preložka Duše. Vodný tok preteká územím regiónu Dolný Zemplín, cez okresy Michalovce a Trebišov, je tokom V. rádu. Dosahuje celkovú dĺžku 41,1 km, zaberá povodie s veľkosťou 182,174 km² a priemerná lesnatosť povodia je cca 10 %.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Duša začína na katastrálnom území mesta Strážske, východne od jeho časti Pláne. Odtiaľ tečie prevažne na juh cez poľnohospodársku krajinu. Sprvu tečie súbežne so železničnou traťou č. 191 na pravom brehu a medzi obcami Pusté Čemerné a Voľa priberá prvé prítoky v podobe zavlažovacích kanálov. Následne preteká okrajom obce Nacina Ves, južne od nej podteká spomenutú železničnú trať, z pravej strany priberá Vybúchanec, pomedzi obce Petrovce nad Laborcom a Lesné , esovito sa ohýba a z tej istej strany priberá Suchý potok. Vzápätí sa zľava oddeľuje preložka Duša I., ktorá pokračuje na východ, križuje sa s korytom Stredného potoka a na území mesta Michalovce sa postupne stáča na severovýchod. Podteká železničnú trať č. 191 aj cestu I. triedy č. 18, preteká severným okrajom intravilánu mesta, pričom podteká kopec Hrádok na pravom brehu a zároveň oddeľuje mesto od mestskej časti Topoľany na ľavom brehu. SSZ od centra mesta napokon ústi do Laborca.

Hlavné koryto Duše pod preložkou Duša I. pokračuje na juh už pod názvom Dolná Duša, sprava priberá sústavu kanálov od obce Suché, viacnásobne sa vlní a zľava priberá Stredný potok. Ďalej podteká štátnu cestu č. 19, obteká obec Pozdišovce na pravom brehu, sprava priberá potok pretekajúci obcou a južne od obce ľavostranný Krásnovský kanál. Následne podteká železničnú trať č. 191, mení smer toku na juhojuhovýchod a z ľavej strany sa oddeľuje Vrbnická preložka Duše. Tá pokračuje napriameným korytom na východ, jej koryto najprv križuje kanál vznikajúci juhozápadne od obce Krásnovce, potom tečie severne od obce Vrbnica, kde zľava priberá kanál od obce Šamudovce a ďalej jej koryto križujú Budkovský a Sliepkovský kanál. Juhovýchodne od obce Lastomír sa vlieva do Laborca.

Hlavné koryto pod Vrbnickou preložkou obteká obce Vrbnica (západne od nej priberá kanál pritekajúci od obce Trhovište) a Žbince na ľavom brehu, prechodne sa stáča viac na juhovýchod a tečie pomedzi obce Hatalov na ľavom a Dúbravka na pravom brehu. Tu priberá sprava Dúbravský kanál, zľava kanál od obce Žbince a pri osade Komanica tiež ľavostranný Žbinský potok. Od Komanice tečie východným smerom k obci Budkovce, pričom zľava priberá Vlčí kanál, juhovýchodným smerom preteká intravilánom Budkoviec a pod obcou priberá zľava Sliepkovský kanál. Ďalej sa stáča severojužným smerom a na dolnom toku priberá viaceré kanály z katastrálnych území obcí Drahňov, Slavkovce a Zemplínske Kopčany. Potom sa stáča smerom na juhozápad, preteká v blízkosti chráneného územia Raškovský luh na ľavom brehu, tečie súbežne s cestou II. triedy č. 552 a sprava priberá Močiarny kanál. Napokon už mení smer toku na juh, podteká spomenutú cestu II. triedy a východne od obce Veľké Raškovce sa spája s vodami Laborca.

Prítoky[upraviť | upraviť zdroj]

Obce[upraviť | upraviť zdroj]

Duša postupne preteká katastrálnymi územiami týchto obcí:

Súradnice: 48°33′26″S 21°55′36″V / 48,557201°S 21,926684°V / 48.557201; 21.926684