Dugong morský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Dugong)
Dugong morský

Dugong morský (Dugong dugong)
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Dugong dugong
Müller, 1776

Areál rozšírenia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Dugong morský (iné názvy: dugong indooceánsky, dugong indický, staršie dugong obyčajný, skrátene dugong; lat. Dugong dugong) je morský cicavec z čeľade dugongovité.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Dugong morský sa vyskytuje v Červenom mori, pozdĺž východného pobrežia Afriky, na ostrovoch v Bengálskom zálive, v Malajskom súostroví, na Molukách, Filipínach, na Novej Guiney a na severovýchodnom pobreží Austrálie. Na rozdiel od lamantínov dugong obýva plytké tropické moria a v ústí riek sa objavuje veľmi zriedka. Vyžaduje vodu teplú 20 — 36 °C.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Bežná dĺžka dospelého samca je 250 cm, sú však jedinci až 3 m dlhí. Obvod tela je až 190 cm, hmotnosť 170 — 300 kg. Samice sú vždy menšie než samci. Koža je šedavo či hnedo sfarbená, pokrytá riedkymi jemnými chlpmi. Dugongy žijú v malých skupinách v počte 3 — 6 kusov, niekedy aj samotársky. Vo vodách s dostatkom potravy sa niekedy zhlukujú až v stočlenné stáda.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Živia sa morskými riasami, chaluhami a "morskou trávou". Rastliny vyťahujú z dna a čistia ich od piesku. Pri pastve sa vynárajú každé dve minúty, aby sa nadýchli, ale v núdzi vydržia pod vodou aj 10 minút.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Rozmnožujú sa po celý rok, gravidita trvá 11 mesiacov, mláďa sa rodí pod vodou. Samice nosia jedináčka v plutvovitých končatinách alebo na chrbte. Hlavnými zmyslami sú hmat a sluch, zrak je veľmi slabý.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Dugongy sa všade lovia pre tuk, mäso a kožu. Z jedinca o hmotnosti 222 — 300 kg sa získa 20 — 60 l tuku. Obyvatelia Madagaskaru veria, že prášok z rozdrvených zubov dugonga pomáha pri otravách, proti boleniu hlavy a zápche. Intenzívny lov má za následok rýchly úbytok dugongov; keď je zabezpečená účinná ochrana, stavy sa zdvíhajú. Boli hlásené úhyny po znečistení mora naftou (Perzský záliv). V zajatí sa dugongy vyskytovali vždy vzácne.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • časopis ABC [1]