Dumitru Prunariu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dumitru Prunariu
rumunský kozmonaut
Dumitru Prunariu
Št. príslušnosťRumunsko
Stavneaktívny
Narodenie27. september 1952 (71 rokov)
Brašov, Rumunsko
Iné zamestnaniepilot
Čas vo vesmíre7d 20h 42m
Kozmonaut od1976
MisieSojuz 40
Kozmonaut do1981

Dumitru Prunariu (* 27. september 1952, Brašov, Rumunsko)[1] je bývalý rumunský kozmonaut z programu Interkozmos.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Učil sa veľmi dobre už na základnej a strednej škole. V roku 1971 sa dostal na leteckú fakultu polytechnického inštitútu v Bukurešti a súčasne so štúdiom aj lietal v miestnom leteckom klube. Po štúdiách sa vrátil domov, do Brašova, do leteckej továrne. Pol roka potom bol povolaný do armády a zanedlho sa ocitol vo výbere budúcich kozmonautov na lekárskych testoch v Moskve. Aj so svojim náhradníkom Dumitrom Dediu[2] v marci 1978 nastúpil do Hviezdneho mestečka pri Bajkonure.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Letel iba raz, v dvojčlennej posádke spolu s veliteľom lode Sojuz 40 Leonidem Popovem. Hneď po štarte z kozmodrómu Bajkonur sa pripojili k orbitálnej stanicí Saľut 6, kde strávili niekoľko dní. Po 188 hodinách vo vesmíre úspešne pristáli na území Kazachstanu. Je zaregistrovaný ako 103 kozmonaut Zeme.

Po lete[upraviť | upraviť zdroj]

Dumitru Prunariu a Leonid Popov vo vesmíre

Po svojom lete zo strediska kozmonautov odišiel. Najskôr pracoval vo funkcii generálneho inšpektora vojenského letectva. Od roku 1992 bol členom rady rumunskej kozmickej agentúry Agentia Spatiala Româna, ktorú od roku 1998 riadil. Bol vymenovaný za riaditeľa Rumunského národného kozmického programu v Bukurešti. V roku 2004 bol rumunským prezidentom vymenovaný za veľvyslanca Rumunska v Moskve.[3]

Je členom Medzinárodnej asociácie účastníkov kozmických letov (ASE – Association of Space Explorers), zúčastňuje sa medzinárodnych kongresov účastníkov kozmických letů (napr. v roku 2007 sa zúčastnil XX. planetárneho kongresu ASE v škótskom Edinburghu[4], v roku 2009 XXII. planetárneho kongresu v Prahe.[5]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Milan Codr. Sto hvězdných kapitánů. [s.l.] : Práce, 1982.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha : Mladá fronta, 1982. Kapitola Interkosmonauti, s. 364.
  2. O kosmických dnech a nocích. Praha : Práce, 1987. Kapitola Devátá mezinárodní, s. 151.
  3. VÍTEK, Antonín. Prunariu mění místo [online]. február 2004, [cit. 2009-10-08]. Dostupné online. Archivované 2008-04-18 z originálu.
  4. ASE XX Planetary Congress: Attendees [online]. Edinburgh, Scotland: Association of Space Explorers, XX Planetary Congress, [cit. 2009-10-07]. Dostupné online. (anglicky)
  5. ASE XXII Planetary Congress: Attendees [online]. Praha: Association of Space Explorers, XXII Planetary Congress. Dostupné online. (anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dumitru Prunariu na českej Wikipédii.