Dylan McDermott

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dylan McDermott
Narodenie 26. október 1961 (62 rokov)
Waterbury, Connecticut, USA
Rodné menoMark Anthony McDermott
Povolanieherec
Roky pôsobenia1987 – súčasnosť
ManželkaShiva Rose (1995-r.2009)
Deti2

Dylan McDermott (* 26. október 1961, Waterbury, Connecticut, USA) je americký herec, známy z televízneho seriálu Advokáti, kde stvárnil hlavnú rolu, detektíva Bobbyho Donnella. Za svoj herecký výkon v televíznom seriály získal v roku 1998 ocenenie Zlatý glóbus.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

McDermott sa narodil a vyrastal v Connecticute. Má mladšiu sestru Robin. Keď sa McDermott narodil, jeho matka mala pätnásť rokov a otec sedemnásť. V roku 1967 sa pár rozišiel a jeho matka Diane, bola vo februári 1967 zavraždená. Spoločne s jeho sestrou ho vychovávala stará mama z maminej strany a jeho otec.

V mladosti pracoval v bare svojho otca, kde podával nápoje. V roku 1979 absolvoval Holy Cross High School vo Waterbury. Rok pred absolvovaním školy jeho otec sa oženil za dramaturgičku Eve Ensler. Vtedy len 23 ročná Enslerová si McDermotta adoptovala. Krátko po tom, ako Enslerová potratila, McDermott prijal meno Dylan, ktoré malo byť pôvodne jej nenarodeného dieťaťa. McDermott a Enslerová spolu mali dobrý priateľský vzťah.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1987 debutoval vo filme Hamburger Hill. V roku 1989 stvárnil manžela Julie Roberts, vo filme Oceľové magnólie. Prevrat v jeho hereckej kariére nastal v roku 1993, keď si zahral vo filme S nasadením života, kde hral po boku Johna Malkovicha, Rene Russo a Clinta Eastwooda.

V roku 1997 bol obsadený do hlavnej role v televíznom seriály Advokáti, ktorý sa natáčal do roku 2004. McDermott získal tri nominácie na Zlatý glóbus, z čoho sa mu podarilo jednu získať. V roku 2007 si zahral v trileri Prekliatie domu slnečníc. V roku 2010 si zahral po boku herečiek ako Zoe Saldana, Shannen Doherty, Rosamund Pike a Emily Meade vo filme Burnings Palms.

V roku 2011 sa stal súčasťou hereckého obsadenia televízneho seriálu American Horror Story, kde stvárnil rolu Bena Harmona. V televíznom seriály si zahral aj v druhej sérii, tentokrát v inej roli, zahral si Johnnyho Morgana. Neskôr hosťoval v ôsmej a deviatej sérii.

V roku 2020 hral v televíznom seriály Hollywood. V rovnakom roku nahradil herca Juliana McMahona v televíznom seriály FBI: Most Wanted. O rok neskôr bol obsadený do televízneho seriálu Law & Order: Organized Crime po boku Christophera Meloniho.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V novembri 1995 sa oženil za herečku Shivu Rose, s ktorou má dve dcéry. Ich manželstvo bolo rozvedené v roku 2009, pričom od roku 2007 spolu už nežili. V roku 2015 tvoril pár s Maggie Q. Ich vzťah skončil v roku 2019.

McDermott je zotavujúci alkoholik, ktorý je od roku 1984 triezvy.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dylan McDermott na anglickej Wikipédii.