eMac

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Apple eMac, počítač pre školstvo

eMac bol osobný počítač vyrábaný spoločnosťou Apple Computer určený primárne pre využitie v školstve. Pôvodne sa predával len vzdelávacím inštitúciám, neskôr bol pre veľký záujem sprístupnený aj širokej verejnosti. Jeho hlavnou výhodou oproti spotrebiteľskému počítaču iMac bola najmä cena, čím sa stáva prístupnejším širokým masám užívateľov. eMac vychádzal z koncepcie „všetko v jednom“ pôvodného iMacu, má CRT monitor a ergonomický dizajn. Základom počítača bol procesor PowerPC G4 a 17-palcový vstavaný monitor.

eMac bol uvedený na trh v apríli 2002 ako lacná alternatíva iMacu, ktorý v tom čase začal využívať ploché LCD panely. Pôvodný eMac bol dostupný s procesormi 700 a 800 MHz, posledné verzie z mája 2005 majú procesor taktovaný na 1,42 GHz. Postupne sa tiež zlepšovali ďalšie parametre ako pevný disk, grafický adaptér a pod.

V októbri 2005 Apple opäť rozhodlo obmedziť predaj počítača len pre školstvo. Keďže procesor G4 bol už morálne zastaraný (eMac bol posledný počítač Apple s týmto procesorom, ktorý ešte nebol stiahnutý z trhu), očakávalo sa, že Apple do konca roka 2006 predstaví nový, relatívne lacný počítač pre školstvo postavený na procesoroch Intel.

5. júla 2006 ukončilo Apple predaj počítača pre školstvo eMac a uviedlo na trh lacnejší iMac s procesorom Intel Core Duo určený výhradne pre školstvo (pod názvom iMac EDU), ktorý sa však tak ako eMac začal predávať aj širokej verejnosti ako najnižší model iMacu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]