Edita Anglická

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Edita a Otto I.

Edita Anglická (cca 910 /medzi 905 – 912/ – 29. januára 946, Magdeburg) bola jedna z mnohých dcér anglického kráľa Eduarda I. a sobášom aj saská vojvodkyňa, východofranská kráľovná a kráľovná Svätej ríše rímskej.

Z Anglicka na kontinent[upraviť | upraviť zdroj]

V rámci utuženia vzťahov medzi saským a anglickým dvorom Henrich I. Vtáčnik niekedy v roku 929 rozhodol o vhodnej ženbe svojho syna Otta I. Veľkého. Anglický kráľ Ethelstan vyslal do Kolína pod biskupským dohľadom hneď dve svoje sestry, Editu a Ecgvinu, aby mal Otto na výber. Na jeseň roku 929 bola v Quedlinburgu uzavretá svadba Otta s Editou. Mladšia sestra bola vydatá za saského šľachtica.

Edita po svadbe získala ako ranný dar mesto Magdeburg, kde sa mladí manželia aj usadili. Manželstvo bolo pravdepodobne šťastné. Kráľovná venovala Otzovi "nepretržitú starostlivosť" a niekedy mu tiež "trúbila do uší" svoje želania.[1] Porodila dve deti – syna Liudolfa (* 930) a dcéru Liutgard (* 931).

Po otcovej smrti bol Otto korunovaný za cisára a 7. augusta 936 bola v Aachene arcibiskupom z Mainzu korunovaná i Edita za cisárovnu.

Podľa dobových svedectiev mladá kráľovná nemala úplne najlepšie vzťahy so svojou ambicióznou svokrou Matildou[2] (vekový rozdiel medzi oboma ženami bol cca 10 rokov). V spore Matildy s obomi synmi kvôli financiam sa však Edita postavila za svokru.

Podľa mníšky Roswithy z Gandersheimu bola Edita najlepšia zo všetkých žien.[2] Zomrela ako tridsaťjedenročná a bola pochovaná v kostole kláštora svätého Maurícia, ktorý v roku 937 sama založila.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Reinhard Lebe: Království jako věno, sňatková politika v dějinách, Brána Praha 1999, ISBN 80-7243-059-9
  2. a b Věra Blažková, František Kavka, Hans Altman: Dvanáct římských i českých královen korunovaných v Cáchách, Libri Aquenses Praha 2004, ISBN 80-239-3566-6

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jäschke, K. U.: From famous empresses to unspectacular Queens: The Roman-German empire to Margaret of Brabant, countess of Luxemburg and queen of the Romans (d. 1311), in: Duggan, Anne J. (ed.): Queens and Queenship in Medieval Europe proceedings of a conference held at King's College London April 1995, Woodbridge 1997, ISBN 0-85115-657-6, s. 75-108.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Edita na českej Wikipédii a na neurčenej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).