Ekonomická kríza v Mexiku (1994)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mexická kríza z roku 1994/1995 alebo Decembrový omyl (šp. El error de diciembre) alebo Tequilová kríza bola spočiatku menová kríza (kríza pesa), ktorá prerástla do krízy hospodárskej. V decembri 1994 Mexiko nebolo viac schopné v dôsledku tlakov na znehodnotenie pesa financovať dovtedajšie zavesenie (pegging) kurzu pesa na americký dolár a muselo zaviesť voľný výmenný kurz; nasledovalo znehodnotenie meny, strata dôvery v Mexiko a opúšťanie Mexika zahraničnými investormi a tento chýbajúci kapitál následne spôsobil hospodársku krízu.

Dopad tejto mexickej krízy na zahraničie, predovšetkým na Argentínu a susedné krajiny, sa označuje ako Tequilový efekt alebo Tequila efekt.

Podrobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pred decembrom roku 1994 uskutočňovala mexická vláda svoju medzinárodnú politiku na základe stratégie „zaveseného“ výmenného kurzu (pegging exchange rate). To znamená, že vláda držala dolárovú hodnotu mexického pesa uprostred cieľového pásma a intervenovala na zahraničných trhoch, kedykoľvek hrozilo, že sa výmenný kurz pesa dostane mimo uvedené pásmo. Tieto intervencie zahrňovali nákup alebo predaj finančných aktív splatných v dolároch (alebo iných silných menách). Zásoba aktív držaných vládou v daný moment stanovovala ich rezervy v cudzích menách. Keď hrozilo, že dolárová hodnota pesa klesne pod hranicu cieľového pásma, mexická vláda predala aktíva v dolároch výmenou za pesos. Táto akcia zvýšila dopyt po peso a zabraňovala jeho dolárovej hodnote ďalej klesať.

Vážny problém pre stratégiu zaveseného výmenného kurzu nastane v prípade, keď trhové sily tlačiace výmenný kurz dole sú dostatočne silné a vytrvalé. Potom vedie vládny predaj aktív k vyčerpaniu valutových rezerv. Táto situácia presne nastala v posledných dvoch mesiacoch roku 1994 v Mexiku, keď peso klesalo mimo cieľové pásmo. Mexická vláda intervenovala, aby sa pokúsila udržať výmenný kurz pesa, a v decembri predala 11 miliárd rezervných aktív. Nanešťastie tieto opatrenia viedli iba ku zvýšeniu tempa strát rezerv, ktoré samozrejme neboli nevyčerpateľné. Nakoniec 20. decembra peso devalvovalo o 15 % a o dva dni neskôr bola mexická vláda nútená ustúpiť od stratégie zaveseného výmenného kurzu. Hodnota pesa začala okamžite klesať. Na začiatku januára jeho dolárová hodnota bola skoro o 40 % nižšia ako v decembri.

Pre Mexiko znamenal pokles hodnoty pesa začiatok vážnej a trvalej ekonomickej recesie. Na konci roku 1995 sa HDP znížil o 7 % a miera nezamestnanosti vzrástla zo 4 % na 7 %. Veľké množstvo súkromných firiem skrachovalo. Mexická vláda bola schopná splácať svoje záväzky len vďaka finančnej pomoci MMF a vládam USA a Kanady. Domáca a zahraničná dôvera v mexickú ekonomiku sa vážne narušila.