Električková doprava vo Volgograde

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Podzemná stanica Leninovo námestie

Električková doprava vo Volgograde – v ruskom Volgograde je prevádzkovaná sieť električkovej dopravy o dĺžke 108 km. Jej časť, trať o dĺžke 13,5 km, je vybudovaná ako električková rýchlodráha (rusky метротрам / metrotram), z časti vedená pod zemským povrchom.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé električky vyšli do volgogradských ulíc 9. apríla 1913. Ich prevádzka bola dvakrát prerušená (počas občianskej vojny v rokoch 1920 – 1922 a za druhej svetovej vojny 1942 – 1943).

6. novembra 1958 bola v južnej Volgogradskej štvrti červenej armády sprevádzkovaná druhá električková sieť, ktorá nebola s tou prvou nijako prepojená.

V roku 1984 bola sprevádzkovaná rychlodrážna linka „metrotram“, ktorá v časti úseku v centre mesta vedie v podzemí.

V roku 2008 tak vo Volgograde existujú tri od seba nezávislé električkové siete. V prípade južnej a centrálnej ide o klasické električkové linky, severnú sieť tvorí rychlodrážna, čiastočne podzemné linka, na ktorú sa v stanici Štadión Monolit napája bežná trať (linka č 13).

Rozchod koľají je 1 520 mm, k dispozícii je asi 330 električkových vozidiel.

Metrotram[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Volgogradskij metrotram

Linka „metrotramu“ (Volgogradskij metrotram, rusky Волгоградский метротрам) o dĺžke 13,5 km vedie zo severného predmestia Volgogradu do centra mesta pozdĺž rieky Volgy. Na celej trati sa nachádza 18 staníc. Väčšina tejto dráhy je klasická električková rýchlodráha, ktorá je oddelená od ostatnej dopravy aj električkových križovatiek. 3,3 km dlhý úsek v centre mesta bol ale vybudovaný podpovrchovo; dve stanice s ostrovnými nástupišťami a jedna s bokovými, ktoré sa v ňom nachádzajú sa podobajú staniciam v ruských sieťach metra. Celá linka má názov Skorostnoj Tramvaj a bola slávnostne otvorená 5. novembra 1984. Jej sprevádzkovaním sa uľahčilo prímestskej vlakovej doprave, ktorá bola v tomto smere preťažená. Vo výstavbe je podzemné pokračovanie v centre mesta južným smerom s ďalšími tromi stanicami.

Vozňový park[upraviť | upraviť zdroj]

Obrázok Typ Modifikácie Počet
Tatra T3 Tatra T3R.PV 310
Tatra KT8D5 Tatra KT8D5SU 1
Tatra T6B5 Tatra T6B5SU 20
LVS-2009 LVS-2009 9

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]