Elektrokontaktné obrábanie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Elektrokontaktné obrábanie je zvláštnym prípadom elektroerozívneho obrábania. Ku úberu materiálu dochádza pôsobením elektrického oblúka.

Technológia[upraviť | upraviť zdroj]

Pri tejto technológii dichádza k úberu materiálu elektrickými nestacionárnymi kontaktnymi oblúkovými výbojmi. Doba trvania výboja je cca 0,01 s. Elektródy (pracovný nástroj a obrobok) sú zapojené do obvodu so zdrojom striedavého napätia (transformátor s výkonom 10 – 250 kW, pri frekvencii 50 – 500 Hz). Pracovná elektróda vykonává otáčavý pohyb, čím sa dosiahne mechanické budenie kmitov a zabráni sa zvareniu elektród. Na nástrojovej elektróde sú vytvorené drážky, ktoré zlepšujú vyplachovanie obrábaného miesta. Obrábanie prebieha v ochrannej dielektrickej kvapaline.

Pri elektrokontaktnom obrábaní je výkon obrábania (množstvo odobraného materiálu za čas) radovo až 100 mm³.min−1, dochádza však pri ňom k tepelnému ovplyvneniu obrobeného povrchu do hĺbky 0,2 až 5 mm. Obrábanie je charakteristické veľkou energetickou náročnosťou – rádovo v kW.h−1.kg−1, vznikom ultrafialového žiarenia a nízkou kvalitou obrobeného povrchu. Elektrokontaktné obrábanie je vhodné pre rezanie náliatkov, vtokov, opracovanie zvarov a pod.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Ing. Jaroslav Řasa, CSc.,Ing. Zuzana Kerečaninová: Nekonvenční metody obrábění